Καρκίνος του Πνεύμονα

Περίληψη │Τύποι│ Συμπτώματα│Εξετάσεις│Θεραπεία│Σχετικές ιστοσελίδες

Τι είναι ο Καρκίνος του Πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μη φυσιολογικών κυττάρων η οποία πραγματοποιείται μέσα στους πνεύμονες, συνήθως στα στρώματα των κυττάρων που επιτρέπουν την διέλευση του αέρα. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα δεν ακολουθούν τα φυσιολογικά στάδια της εξέλιξης, διαίρεσης και θανάτου εν αντιθέσει με τα φυσιολογικά. Μπορούν και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και συχνά σχηματίζουν μία ή περισσότερες μάζες κυττάρων (όγκους). Οι όγκοι μπορούν να καταστρέψουν τον υγιή ιστό και να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να παρεμποδίζουν την αναπνοή. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί τελικά να εξαπλωθεί (μετάσταση) πέρα από τους πνεύμονες στους γειτονικούς λεμφαδένες, ιστούς και άλλα όργανα.

Οι πνεύμονες αποτελούν μέρος του αναπνευστικού συστήματος (αναπνοή) και βρίσκονται στο στήθος, μέσα στο θώρακα και πάνω από το διάφραγμα. Όταν ένα άτομο αναπνέει, εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες -και ρέει μέσα από διόδους με μειούμενη διάμετρο, οι οποίοι ονομάζονται βρόγχοι και βρογχιόλια. Αυτές οι δίοδοι μεταφέρουν οξυγόνο σε μικρούς σάκους (κυψελίδες) βαθιά μέσα στους πνεύμονες-, όπου το οξυγόνο μεταφέρεται από τους πνεύμονες στη κυκλοφορία του αίματος, ενώ διοξείδιο του άνθρακα (που αποτελεί ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού) μεταφέρεται από το αίμα στους πνεύμονες με την εκπνοή. Κάθε ασθένεια των πνευμόνων που παρεμβαίνει στην παραπάνω διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ οξυγόνου - διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πνεύμονα- μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου και να επηρεάσει τους ιστούς και τα όργανα σε ολόκληρο το σώμα.

Σύμφωνα με την AmericanCancerSociety(ACS), ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες (πέρα από το καρκίνο του δέρματος) και είναι η κύρια αιτία θανάτου οφειλόμενη σε καρκίνο. Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα απ’ ότι του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Η ACSυπολογίζει ότι το 2013 θα υπάρχουν περίπου 228.000 καινούργια κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) και περισσότεροι από 159.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτή την ασθένεια. Ο καθένας μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα ενώ 2 στα 3 καινούργια κρούσματα θα είναι άνθρωποι 65 χρόνων και άνω.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι:

· Κάπνισμα: Τουλάχιστον το 80% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα θεωρείται ότι σχετίζονται με το κάπνισμα. Όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο και για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Επίσης, οι παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.

·         Έκθεση σε ραδόνιο: Αποτελεί την κοινή αιτία καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο ραδιενεργό αέριο το οποίο υπάρχει φυσικά στο έδαφος και μπορεί να ανιχνευτεί σε ορισμένα σπίτια.

·         Έκθεση στον αμίαντο: Μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο αμίαντος συνδέεται περισσότερο με το μεσοθηλίωμα, μια σπάνια μορφή  καρκίνου του εσωτερικού του θώρακα και της κοιλιάς. Οι περισσότερες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος – περίπου το 70% με 80%- εμφανίζονται σε ανθρώπους με ιστορικό εργασίας σε χώρους που περιλαμβάνουν αμίαντο, όπως είναι τα ναυπηγεία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η πυροπροστασία.

·         Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες: όπως είναι το αρσενικό ή το χρώμιο (συνήθως σε χώρους εργασίας).

·         Ακτινοθεραπεία: απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάποιου άλλου τύπου καρκίνου.

·         Οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αρχίζει σε έναν από τους τύπους κυττάρων που υπάρχουν στον πνεύμονα. Τα περισσότερα κρούσματα θεωρείται ότι προκαλούνται από μια επίκτητη γενετική αλλαγή ή μετάλλαξη του DNA, η οποία οδηγεί στην παραγωγή μιας μη φυσιολογικής πρωτεΐνης, η οποία είτε προωθεί την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων είτε αναστέλλει τον φυσικό τους θάνατο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα που προέρχεται από μετάσταση από ένα άλλο σημείο του σώματος όπως τους πνεύμονες, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του στήθους, δεν θεωρείται καρκίνος του πνεύμονα. Τέτοιοι καρκίνοι που έχουν κάνει μετάσταση στους πνεύμονες από άλλα σημεία του σώματος αντιμετωπίζονται διαφορετικά και για αυτό δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες καρκίνου του πνεύμονα, ο μη μικροκυτταρικός και ο μικροκυτταρικός. Η ονομασία τους και η ταξινόμησή τους γίνεται σύμφωνα με το μέγεθος, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμοι λιγότερο κοινοί τύποι καρκίνων που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες. Δείτε την επόμενη σελίδα αυτού του άρθρου περισσότερα σε ότι αφορά τους τύπους των καρκίνων του πνεύμονα.

*BRPAGE*

Τύποι καρκίνων του πνεύμονα

Ο ακόλουθος πίνακας περιλαμβάνει τα διαφορετικά είδη καρκίνων του πνεύμονα.

Τύποι Καρκίνων του Πνεύμονα

Ποσοστό καρκίνων του πνεύμονα


Παρατηρήσεις

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του Πνεύμονα

85-90%

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Καρκίνωμα πλακωδών (επιδερμικών) κυττάρων

25-30%

Τα πλακώδη κύτταρα είναι επίπεδα κύτταρα που φυσιολογικά βρίσκονται στην επιδερμίδα, το στόμα και το λαιμό, αλλά όχι στους πνεύμονες. Αναπτύσσονται στους πνεύμονες εξαιτίας κάποιου τραυματισμού. Αυτό το είδος καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους καπνιστές.

Αδενοκαρκίνωμα

40%

Αυτόςείναι ο καρκίνος που προέρχεται από τα κύτταρα που εκκρίνουν βλέννα. Παρατηρείται κυρίως σε νυν ή πρώην καπνιστές, αλλά είναι επίσης ο πιο κοινός τύπος που διαπιστώθηκε σε μη καπνιστές.

Μεγαλοκυτταρικό (αδιαφοροποίητο)
καρκίνωμα

10-15%

Αυτός ο τύπος τείνει να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται γρήγορα. Τυχαίνει ναεμφανίζεταικυρίωςσεκαπνιστές.

Διάφοροιυπότυποι

Λιγότεροκοινοί

Παραδείγματα είναι το αδενοπλακώδες καρκίνωμα και το σαρκωματοειδές καρκίνωμα.

Μικροκυτταρικός καρκίνος του Πνεύμονα

10-15%

Επίσης, είναι γνωστό και ως μικροκυτταρικό καρκίνωμα και μικροκυτταρικό αδιαφοροποίητο καρκίνωμα. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται κυρίως σε  καπνιστές.

Άλλα

 

 

Καρκινοειδείς όγκοι του πνεύμονα

Λιγότεροι από 5%

Τις πιο πολλές φορές είναι αργής ανάπτυξης.

Άλλοι όγκοι που εντοπίζονται στους πνεύμονες

Σπάνιοι

Σχετικά παραδείγματα είναι τα σαρκώματα και τα λεμφώματα.


Σημάδια και Συμπτώματα

Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος του πνεύμονα όταν βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι ότου η κατάσταση να έχει προχωρήσει αρκετά. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι:       

·         Επίμονος βήχας

·         Επίμονες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πνεύμονα (π.χ. πνευμονία, βρογχίτιδα)

·         Βραχνάδα.

·         Δυσκολία στην αναπνοή.

·         Λαχάνιασμα.

·         Πόνος στο στήθος.

·         Κόπωση ή αδυναμία.

·         Απώλεια βάρους.

·         Μειωμένη όρεξη.

·         Αιμόπτυση.

Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστατικός), ίσως να αναπτυχθούν άλλα σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά τα μέρη. Τέτοια παραδείγματα είναι ο οστικός πόνος, τα νευρολογικά συμπτώματα και η διόγκωση των λεμφαδένων.

Εξετάσεις

Ο στόχος των εξετάσεων για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να ανιχνευθεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς, να προσδιοριστεί ο ακριβής τύπος του καρκίνου και πόσο έχει εξαπλωθεί, να δοθεί καθοδήγηση για θεραπεία, και να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και η λειτουργία των πνευμόνων.

Screening (Ανίχνευση)

Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανίχνευση ή στον καθορισμό του καρκίνου του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές (έρευνες) από το Αμερικανικό Κολέγιο Πνευμονολόγων (American College of Chest Physicians), την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society), και το Εθνικό Αντικαρκινικό Δίκτυο (National Comprehensive Cancer Network) συνιστούν ότι άτομα που έχουν σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα λόγω ηλικίας και προηγούμενου ή τωρινού ιστορικού καπνίσματος, θα πρέπει να λαμβάνουν περιοδικά μικρή δόση αξονικής τομογραφίας (LDCT) για να βοηθηθούν στην ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα. Αυτή η σύσταση αφορά εκείνους που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο όπου ο έλεγχος (screening«ανίχνευση») πρέπει να γίνεται σε ιατρικά κέντρα που έχουν σχετική δυνατότητα. Για πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία επισκεφτείτε: RadiologyInfo.org: Computed tomography, chest.

Μερικές φορές η ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρατήρηση των πνευμόνων και των γύρω δομών για την εύρεση όγκων. Παρομοίως, η κυτταρολογική εξέταση πτυέλων, ως μέθοδος για τη λήψη κυττάρων από τον πνεύμονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση καρκινικών κυττάρων.Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες δεν συνίστανται για προσυμπτωματικούς ελέγχους, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές.

Διάγνωση και σταδιοποίηση                           
 

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα συνήθως επιβεβαιώνεται με την εξέταση των ιστών και/ή κυττάρων από τους πνεύμονες με το μικροσκόπιο. Εάν ο ιστός ή τα κύτταρα είναι καρκινικά, το επόμενο βήμα θα είναι να καθοριστεί το «στάδιο» (ή το εύρος) της ασθένειας. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί εν μέρει από το στάδιο του καρκίνου. Ο «τύπος» ορίζεται από το πόσο μακριά έχει εξαπλωθεί από την αρχική τοποθεσία του. Εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση και την σταδιοποίηση περιλαμβάνουν τα εξής:

·         Βιοψία- όταν διαπιστώνεται υποψία καρκίνου, πραγματοποιείται βιοψία, όπου αφαιρείται λίγος ιστός από την ύποπτη περιοχή για έλεγχο στο μικροσκόπιο από ένανπαθολογοανατόμο. Το δείγμα κυττάρων συλλέγεται εισάγοντας μια μικρή βελόνα μέσα στους πνεύμονες και αναρροφώντας κύτταρα (η διαδικασία ονομάζεται παρακέντηση με λεπτή βελόνα ή FNA). Συχνά εισάγεται ένα μακρύ λεπτό φωτιζόμενο τηλεσκόπιο που ονομάζεται βρογχοσκόπιο, το οποίο επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις εσωτερικές δομές των αεραγωγών και να συλλέξουμε δείγμα ιστού. Τα δείγματα ιστού μπορεί να συλλεχθούν κατά τη διάρκεια χειρουργείου.

·         Κυτταρολογική εξέταση- αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα εξετάζοντας κύτταρα σε ένα δείγμα υγρών που συλλέγεται κατά τη διάρκεια μιας βρογχοσκόπησης ή σε ένα δείγμα πτυέλων. Τα δείγματα πτυέλων (βαθιές αναπνευστικές εκκρίσεις και όχι σίελος) πρέπει να συλλεχθούν βήχοντας και φτύνοντας μέσα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο που παρέχεται από το εργαστήριο. Εάν ο εξεταζόμενος δεν μπορεί να παράγει δείγμα πτυέλων, τότε αυτό μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή ενός αποστειρωμένου αλατούχου διαλύματος ή αεροζόλ γλυκερίνης επί αρκετά λεπτά για να χαλαρώσει το φλέγμα στους πνεύμονες.

  • Ανάλυση πλευριτικού υγρού - είναι μια εκτίμηση του υγρού που αφαιρείται από το χώρο μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος με μια διαδικασία που ονομάζεται θωρακοκέντηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της σταδιοποίησης για να προσδιοριστεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην εξωτερική επένδυση των πνευμόνων. Αυτό γίνεται μόνο σε άτομα που έχουν αυξημένη ποσότητα υγρού σε αυτό το χώρο, αφού κανονικά η ποσότητα του υπάρχοντος υγρού είναι πολύ μικρή για να ληφθεί δείγμα με ασφάλεια.

Η σταδιοποίηση μπορεί να περιέχει και άλλες αξιολογήσεις, όπως μια κλινική εξέταση ή απεικονιστικές εξετάσεις που αναζητούν στοιχεία του καρκίνου σε άλλα όργανα ή μέρη του σώματος.


Οδηγός θεραπείας

Εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να εκτελεστούν σε καρκινικό ιστό για να βοηθήσουν στη σύνταξη της θεραπείας. Ορισμένα άτομα με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), πληρούν τα κριτήρια για στοχευμένη θεραπεία, ανάλογα με τον τύπο του NSCLCκαι τα αποτελέσματα κάποιων μοριακών εξετάσεων. Η στοχευμένη θεραπεία είναι ένα νεότερο είδος θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί φάρμακα που έχουν μεγάλη δράση στον καρκινικό ιστό, μειώνοντας πολλές από τις παρενέργειες που σχετίζονται με την καθιερωμένη θεραπεία. Βασίζεται στο γεγονός ότι η γενετική σύσταση των καρκινικών κυττάρων είναι διαφορετική από ότι στα φυσιολογικά κύτταρα. Η στοχευμένη θεραπεία στοχεύει στη διακοπή των διαδικασιών που οδηγούν στην  ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τις:

  • EGFRγονιδιακή μετάλλαξη- υπάρχει στο 10% έως 15% του αδενοκαρκινώματος μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (δείτε τον πίνακα των τύπων των καρκίνων του πνεύμονα στη σελίδα Γενική Επισκόπηση). Εάν υπάρχει, είναι πιο πιθανό το άτομο να ανταποκριθεί στις φαρμακευτικές θεραπείες με αναστολέα κινάση της τυροσίνης, όπως η γεφιτινίμπη (gefitinib) και η ερλοτινίμπη (erlotinib).
  • Μετάλλαξη γονιδίου KRAS- περιλαμβάνει το 20% έως 30% του αδενοκαρκινώματος μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Εάν υπάρχει, είναι λιγότερο πιθανό το άτομο να ανταποκριθεί στις θεραπείες με αναστολείς κινάσης της τυροσίνης.

·         Μετάλλαξη του γονιδίου ALK/αναδιάταξη των γονίδιων(EML4-ALKπερίπου 5% του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα) - πιο συχνά συναντάται σε ήπιους καπνιστές ή μη καπνιστές με αδενοκαρκίνωμα. Εάν υπάρχει μετάλλαξη, είναι πιθανότερο ο καρκίνος να ανταποκριθεί στους αναστολείς της κινάσης ΑΙΚ όπως η κρεζοτινίμπη (crizotinib) και λιγότερο πιθανό να ανταποκριθεί στους αναστολείς κινάσης της τυροσίνης.

  • Γονιδιακή μετάλλαξη ROS1 (1% έως 2% του αδενοκαρκινώματος μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα) - τα άτομα με γονιδιακή αναδιάταξη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθούν στη κρεζοτινίμπη και μικρότερη πιθανότητα να ανταποκριθούν στους αναστολείς κινάσης της τυροσίνης.


Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις

           
Οι γενικές εξετάσεις βοηθούν στην αξιολόγηση της υγείας ενός προσβεβλημένου ατόμου και/ή την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ορισμένες από αυτές τις δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:           
 

·         Γενική εξέταση αίματος- για την αξιολόγηση των κυττάρων του αίματος.

·         Πλήρη μεταβολικό προφίλ- για να αξιολογηθεί η λειτουργία των οργάνων.

·         Aέρια αίματος (ή ABGs)- δείγμα αίματος συλλέγεται από μια αρτηρία για τη μέτρηση του pHτου αίματος, του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα και για να αξιολογηθεί η ποιότητα της λειτουργίας των πνευμόνων.

·         Καλλιέργεια πτυέλων- χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τον εντοπισμό βακτηριακών λοιμώξεων των πνευμόνων.


Μη εργαστηριακές εξετάσεις

Οι εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας (PFTs) μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα JohnsHopkinsMedicine: PulmonaryFunctionLaboratory.

Μεγάλος αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτές περιλαμβάνουν:

• Ακτινογραφία θώρακος.

• Αξονική τομογραφία (CT scan).

• Μαγνητική τομογραφία (MRI).

• Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

• Υπερηχογράφημα.

• Σπινθηρογράφημα οστών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, επισκεφτείτε το RadiologyInfo.org


Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο του και τα χαρακτηριστικά του. Η σταδιοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση του μεγέθους, της τοποθεσίας και της εξάπλωσης του καρκίνου. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

·         Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του λοβού του ενός πνεύμονα, το λοβό του πνεύμονα ή ολόκληρο τον πνεύμονα.

·         Χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την απόφραξη των αεραγωγών ή τη συσσώρευση υγρού.

·         Θεραπεία με ακτινοβολία.

·         Χημειοθεραπεία.

·         Στοχευμένη θεραπεία.

·         Φάρμακα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του όγκου (αγγειογένεση).

·         Φάρμακα που στοχεύουν στο EGFR(υποδοχέα επιδερμικού αυξητικού παράγοντα)- όπως είναι τα φάρμακα γεφιτινίμπη (gefitinib) και ερλοτινίμπη (erlotinib) που στοχεύουν στην αναστολή του ενζύμου κινάση της τυροσίνης.

·         Φάρμακα, όπως η κρεζοτινίμπη (crizotinib), που στοχεύουν την πρωτεΐνη που φτιάχνεται από το μεταλλαγμένο γονίδιο ALK.

Οι άνθρωποι που έχουν γίνει ανθεκτικοί στις διαθέσιμες θεραπείες και/ή έχουν μη εγχειρήσιμο καρκίνο του πνεύμονα ίσως να θελήσουν να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών. Υπάρχουν πολλοί υποσχόμενοι ερευνητικοί τομείς που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν επιπλέον επιλογές.


Σχετικές ιστοσελίδες   

Σε αυτή την ιστοσελίδα               
 

Εξετάσεις: Γενετικές Εξετάσεις για Στοχευμένη Θεραπεία Καρκίνου, Εξετάσεις για Μετάλλαξη του EGFR, Μετάλλαξη KRAS, Μετάλλαξη ALK, Καλλιέργεια Πτυέλων, Ανάλυση πλευριτικού υγρού        
Παθολογικές Καταστάσεις: Καρκίνος του Πνεύμονα


Αλλού στο διαδίκτυο   
 

College of American Pathologists: Mybiopsy.org    
American Lung Association: Understanding Lung Cancer, Knowing the Basics    
American College of Chest Physicians: Lung Cancer Understanding the Diagnosis           
National Cancer Institute: Lung Cancer        
American Cancer Society: Lung Cancer        
MedlinePlus Medical Encyclopedia: Lung cancer


Πηγές του άρθρου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Αυτό το άρθρο βασίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα, που χρησιμοποιεί τις πηγές που αναφέρονται παρακάτω, η οποία διενεργήθηκε με την συνολική δουλειά του Συντακτικής Επιτροπής του Αμερικανικού Lab Tests Online. Το άρθρο αυτό αναθεωρείται περιοδικά από τη συντακτική του ομάδα και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις. Κάθε νέα πηγή προστίθεται στο τέλος του επόμενου καταλόγου έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τις αρχικές πηγές.

(Revised 2013 July 12). Lung Cancer (Non-Small Cell). American Cancer Society [On-line information]. Available online at [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcancer-non-smallcell/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

(Revised 2013 June 6). Lung Cancer (Small Cell). American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcancer-smallcell/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

(Revised 2012 August 15). Lung Carcinoid Tumor. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcarcinoidtumor/detailedguide/index through http://www.cancer.org. Accessed July 2013.

Tan, W. and Huq, S. (Updated 2013 July 23) Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/279960-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

Markman, M. (Updated 2013 July 15) Genetics of Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1689988-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

Tan, W. and Maghfoor, I. (Updated 2012 December 27). Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/280104-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

(Updated 2012 April 17). Lung Cancer and the Environment. Centers for Disease Control and Prevention [On-line information]. Available online at http://ephtracking.cdc.gov/showCancerLcEnv.action through http://ephtracking.cdc.gov. Accessed July 2013.

Chen, Y. (Updated 2011 August 24). Updated by: Yi-Bin Chen, MD Lung cancer. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007270.htm. Accessed July 2013.

(2012 September 17). What You Need To Know About™ Lung Cancer. National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/lung through http://www.cancer.gov. Accessed July 2013.

Nelson, R. (2013 July 17). Lung Cancer Screening Benefits Those at Highest Risk. Medscape Today News fromN Engl J Med v 369: 245-254 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/807979 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

Mayo Clinic staff (2012 April 17). Lung cancer. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/lung-cancer/DS00038/METHOD=print&DSECTION=all through http://www.mayoclinic.com. Accessed July 2013.

Chen, Y. (Updated 2011 August 24). Lung cancer - non-small cell. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007194.htm. Accessed July 2013.

Dugdale, D. (Updated 2011 August 24). Lung cancer - small cell. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000122.htm. Accessed July 2013.

Nelson, R. (2013 May 07). ACCP Issues New Guidelines for Lung Cancer Screening. Medscape Today News from Chest. 2013;143(5_suppl):e78S-e92S. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/803769 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013

Ellison, G. et. al. (2013). EGFR Mutation Testing in Lung Cancer, A Review of Available Methods and Their Use for Analysis of Tumour Tissue and Cytology Samples. Medscape Today News from J Clin Pathol. 2013;66(2):79-89. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/778512 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

West, H. J. (2013 February 13). KRAS+ Lung Cancer Responds to Targeted Therapy. Medscape Today News. Lancet Oncol. v14 38-47. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/779075 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.

Markman, M. (Updated 2013 July 15). Genetics of Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1689988-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2013.

Anderson, S. (2011). Laboratory Methods for KRAS Mutation Analysis. Medscape Reference from Expert Rev Mol Diagn. v11 (6) 635-642 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/746638 through http://www.medscape.com. Accessed July 2013.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 18.10.2019