Καρκίνος του προστάτη


Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με σχήμα κάστανου, που περιβάλλει την ουρήθρα των ανδρών και παράγει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Ο καρκίνος που αναπτύσσεται στον προστάτη μπορεί να περιοριστεί εκεί και να διαρκέσει για πολλά χρόνια παρουσιάζοντας λίγα μόνο συμπτώματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και τα συμπτώματα  γίνονται αντιληπτά μόνο όταν η μάζα του όγκου γίνεται αρκετά μεγάλη για να επηρεάσει την ουρήθρα, προκαλώντας συχνοουρία (ειδικά το βράδυ), ένα ασθενές τίναγμα που διακόπτει τα ούρα, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση ή στο πάνω μέρος των μηρών. Πολλά όμως από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως στην καλοήθη υπερπλασία του  προστάτη, στην λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), στην οξεία προστατίτιδα, ή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η αύξηση του μεγέθους του μη καρκινικού προστάτη, η οποία είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες. Περίπου το 90% των ανδρών προσβάλλονται μέχρι τα ογδόντα τους χρόνια. Αυτή η πάθηση δεν μετατρέπεται σε καρκίνο του προστάτη, αλλά είναι δυνατόν να συνυπάρξουν και οι δύο μορφές. Οι ιατροί οφείλουν να προσδιορίσουν εάν τα συμπτώματα του ασθενούς οφείλονται σε καρκίνο του προστάτη, σε  ΚΥΠ ή σε άλλες μη καρκινικές καταστάσεις. Πρέπει επίσης να καθοριστεί εάν ο καρκίνος του προστάτη που ανιχνεύτηκε αξίζει ιατρικής προσοχής. Εάν ο καρκίνος του προστάτη είναι μικρός, τοπικός και έχει αργή ανάπτυξη, δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ασθενών. Λέγεται ότι «πολλοί άντρες πέθαιναν με καρκίνο του προστάτη αλλά όχι εξαιτίας αυτού». Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από τον ίδιο τον καρκίνο επειδή μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς παρενέργειες όπως ανικανότητα και ακράτεια.
Ωστόσο, ορισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται επιθετικά και εισβάλουν σε ολόκληρη την πυελική περιοχή και κατόπιν σε ολόκληρο το σώμα. Άλλες μορφές καρκίνου έχουν αργή ανάπτυξη αναπτύσσουν ογκώδη προστάτη και απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Η πρόκληση για τον γιατρό είναι να ανιχνεύσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, να αξιολογήσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του και στη συνέχεια να αποφασίσει με τον ασθενή, τι θεραπεία θα πρέπει να ακολουθηθεί και πότε.

Η μέθοδος αναφοράς για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι η βιοψία του προστάτη. Πρόκειται για την συλλογή μικρών δειγμάτων ιστών του προστάτη και τον εντοπισμό των μη φυσιολογικών κυττάρων στο μικροσκόπιο. Εάν ανιχνευτεί καρκίνος ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικά μέσα π.χ. υπέρηχο ή ιστολογικές τομές, προκειμένου να καθορίσει το στάδιο του καρκίνου (δηλαδή σε ποια έκταση έχει πολλαπλασιαστεί στο σώμα) και το βαθμό ανάπτυξής του μέσα στα κύτταρα. Όσο περισσότερα κύτταρα εμφανίζουν ανωμαλίες, τόσο πιθανότερο είναι ο καρκίνος να είναι επιθετικός. Ο προσδιορισμός του ολικού PSA στο αίμα (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και η δακτυλική εξέταση (DRE) είναι τα κύρια διαγνωστικά μέσα που χρειάζονται για να αποφασιστεί αν χρειάζεται να γίνει βιοψία του προστάτη ή όχι. Για να επιτευχθεί αυτό, ο γιατρός φορώντας γάντια, εισάγει το δάκτυλο του, που προηγουμένως έχει λιπάνει, στον ορθό και αισθάνεται τον προστάτη. 

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 29.04.2013