Εμμηνόπαυση


Τι είναι;

Η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, όπου σταματάει η κανονική έμμηνος ρύση της και οι ωοθήκες της γυναίκας, τα όργανα που παράγουν ωάρια, σταματάνε να παράγουν γυναικείες ορμόνες. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά μέσο όρο περίπου στην ηλικία των 50 ετών, αλλά συνήθως  ανά πάσα στιγμή στα τέλη της πέμπτης με αρχές της έκτης δεκαετίας.Μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα (στα 40 ή ακόμα και στα 35) ή να καθυστερήσει (στα 55 ή και αργότερα).

Δύο σημαντικές ορμόνες, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη, που παράγονται με κυκλικό τρόπο από τις ωοθήκες (τα όργανα που παράγουν ωάρια)  βοηθάνε στη διατήρηση ενός κανονικού έμμηνου κύκλου. Όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, σταματάει η κυκλική παραγωγή αυτών των ορμονών από τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα τη διακοπή της μηνιαίας έμμηνου ρύσης και της παραγωγής ωαρίων.

Η αλλαγή προς την εμμηνόπαυση γίνεται σταδιακάκαι συνήθως διαρκεί δύο έως πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης προεμμηνοπαυσιακή περίοδο, τα επίπεδα των ορμονών από μήνα σε μήνα, μπορούν είτε να αυξάνονται είτε να μειώνονται. Ενδεχομένως η γυναίκα έχει κανονικά περίοδο μερικούς μήνες, αλλά μετά για πολλούς μήνες δεν έχει. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γυναίκα είναι ακόμα σε θέση να μείνει έγκυος. Αυτή η περίοδος μερικές φορές καλείται προεμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν η γυναίκα έχει απουσία έμμηνου ρύσεως επί 12 μήνες.

Η εμμηνόπαυση έρχεται φυσιολογικά καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκύψει κι από άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των ωοθηκών λόγω καρκίνου ή  εξαιτίας άλλων ιατρικών λόγων, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση.

Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα της γυναίκας υφίστανται πολλές αλλαγές. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν:

 

· εξάψεις

·         ταχείες εναλλαγές της διάθεσης που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως την ευφορία

·         μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική ορμή

·         συχνοουρία ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση

·         κολπική ξηρότητα με πόνο κατά τη συνουσία

 

Επιπλέον, η απώλεια οστικής μάζας, η οποία εμφανίζεται φυσιολογικά με την ηλικία, μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνεται λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Υπερβολική απώλεια οστικής μάζας, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και σε υψηλής συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης.Παρατηρείται επίσης μετά την εμμηνόπαυση, αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο επειδή μπορούν να αυξηθούν τα επίπεδα της «κακής» LDLχοληστερόλης στο αίμα.

 

Εξετάσεις

Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται συνήθως με βάση την κλινική εικόνα, δηλαδή τα συμπτώματα και το ιστορικό. Οι ακόλουθες βιοχημικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο αίμα αλλά η διάγνωση δεν είναι σαφής:

·         Η μέτρηση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), θα μας δείξει εάν η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση ή εάν την έχει ήδη ολοκληρώσει.

·         Η μέτρηση της οιστραδιόλη εκτιμά την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες και βοηθάει περαιτέρω στον προσδιορισμό της εμμηνόπαυσης.

·         Έλεγχος θυρεοειδή (εξετάσεις Τ4 και TSH) για την εκτίμηση της  λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

·         Εκτίμηση νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας και να εκτιμηθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία αποκατάστασης των ορμονών (HRT).

 

Θεραπεία

Μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή, όπως με τη διατροφή και την άσκηση ή και την διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Μερικές γυναίκες, ωστόσο, μπορούν να επιλέξουν να ξεκινήσουν θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους  στην πρόληψη ή τη μείωση των εξάψεων, των εναλλαγών διάθεσης και της απώλειας οστικής μάζας.

Η θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες είναι η πιο κοινή θεραπεία που συνταγογραφείται για την ανακούφιση από τα διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ήταν και εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την HRT, επισκεφτείτε θέματα σχετικά με την εμμηνόπαυση. Θα πρέπει, επίσης, να συζητήσετε με τον γιατρό σας για την HRT, για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για εσάς.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 18.02.2013