1. Αν είμαι διαβητικός, μπορώ να κάνω μόνο εξέταση γλυκόζης αντί κετονών;
Σχετίζονται αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αύξηση των κετονών στο αίμα συνδέεται με υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης, μπορούν μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μέτρια επίπεδα γλυκόζης σε διάφορες καταστάσεις όπως όταν είστε άρρωστος.
2. Μπορώ να κάνω εξέταση για κετόνες στα ούρα αντί στο αίμα μου;
Σε πολλές περιπτώσεις, ναι, οι κετόνες εξετάζονται στα ούρα πολύ πιο συχνά από ότι το αίμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν θα ανιχνευθεί το β-υδροβουτυρικό οξύ, που είναι η κύρια κετόνη στην DKA, ο γιατρός σας μπορεί να προτιμήσει την εξέταση των κετονών στο αίμα σας.
3. Μπορεί να έχω DKA αν έχω διαβήτη τύπου ΙΙ;
Ναι, αν και δεν είναι τόσο συχνό όσο στον διαβήτη τύπου Ι. Μπορεί να συμβεί αν έχετε κάποια σοβαρή λοίμωξη ή ασθένεια.
4. Μπορεί να έχω κέτωση ή κετοξέωση χωρίς να το ξέρω;
Θα μπορούσατε να έχετε κάποιο βαθμό κέτωσης με λίγα συμπτώματα, αλλά η συσσώρευση των κετονών ενεργοποιεί τα συμπτώματα και έτσι θα εμφανιστούν σε αυξημένες συγκεντρώσεις.
Ρωτήστε έναν εργαστηριακό επιστήμονα
Αυτή η φόρμα σας βοηθά να ρωτήσετε ότι επιθυμείτε σχετικά με τις εξετάσεις σας. Οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν από έναν εργαστηριακό επιστήμονα στα πλαίσια μίας εθελοντικής υπηρεσίας που παρέχεται από έναν από τους συνεργάτες της Eλληνικής εταιρείας κλινικής χημείας – κλινικής βιοχημείας. Αν οι ερωτήσεις σας δεν έχουν σχέση με τις εργαστηριακές εξετάσεις σας, παρακαλούμε τότε να τις υποβάλλεται με άμεση επικοινωνία μαζί μας. Σας ευχαριστούμε