Ισταμίνη

Επίσης γνωστό ως: Τρυπτάση, εξέταση αίματος για αλλεργία, Ν-μεθυλισταμίνη
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις:

1.Η ισταμίνη προκαλεί κάτι άλλο εκτός από συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης;

Ναι. Εκτός απο αλλεργικές αντιδράσεις, η ισταμίνη παίζει ρόλο σε φλεγμονώδεις διεργασίες, διεγείρει την έκκριση γαστρικού υγρού, λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την διαπερατότητα των αγγείων (επιτρέπει στα υγρά να μετακινούνται μέσω των τοιχομάτων των αιμοφόρων αγγείων), επηρεάζει την σύσπαση των λείων μυών στο παχύ και λεπτό έντερο και στους πνεύμονες, και επηρεάζει τον ρυθμό και την σύσπαση της καρδιάς. Έχουν δημιουργηθεί φάρμακα που εμποδίζουν κάποιες δράσεις της ισταμίνης, συμπεριλαμβανομένων αντιϊσταμινικών και ουσιών που μειώνουν την έκκριση στομαχικών υγρών.

2.Άν πιστεύω ότι έχω κάποια αλλεργία πρέπει να κάνω εξέταση ισταμίνης;

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει συγκεκριμένες αλλεργικές εξετάσεις για να μπορέσει να εντοπίσει σε ποιες ουσίες είστε αλλεργικοί, αλλά η εξέταση ισταμίνης γίνεται συνήθως μόνο αν παρουσιαστούν σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα (όπως αυτά της αναφυλαξίας). Η πλειονότητα των ανθρώπων με αλλεργίες δεν θα χρειαστεί να κάνουν ποτέ εξέταση ισταμίνης.

3. Πώς αντιμετωπίζεται η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία μπορεί να αποβεί ταχέως θανατηφόρα και απαιτεί άμεση φαρμακευτική αγωγή με ενέσεις επινεφρίνης και άλλων φαρμάκων. Αυτό επιτυγχάνεται με προσεκτική παρακολούθηση αφού δεν είναι σπάνιο η αναφυλαξία να επανακάμψει εντός λίγων ημερών. Όσοι γνωρίζουν οτι έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις θα ήταν καλό να έχουν πάντα μαζί τους μία συσκευή με ένεση επινεφρίνης έκτακτης ανάγκης.

4.Μπορεί η εξέταση ισταμίνης να γίνει στο ιατρείο του ιατρού μου;

Όχι. Παρόλο που το δείγμα σας μπορεί να ληφθεί στο ιατρείο του γιατρού σας, αυτό θα σταλεί σε εργαστήριο για ανάλυση. Η εξέταση της ισταμίνης είναι εξειδικευμένη και εκτελείται μόνο σε μεγάλα ή εξειδικευμένα εργαστήρια.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά11.12.2013