Ερυθρά

Επίσης γνωστό ως: Γερμανική ιλαρά, Τριήμερη ιλαρά, Ιλαρά 3 ημερών.TORCH, Εξετάσεις αντισωμάτων, Ιλαρά και παρωτίτιδα, Ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), Τοξοπλάσμωση, Κυτταρομεγαλοϊός (CMV).
Επιστημονική ονομασία: Αντισώματα κατά της ερυθράς, Ανοσοσφαιρίνες IgM και ανοσοσφαιρίνες IgG.
Σχετικές εξετάσεις: TORCH, HIV Antibody

Συνοπτικά

Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση;

Για να προσδιοριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει επαρκή αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς ώστε να τον προστατέψουν από τον ιό. Για να επαληθευτεί παλιά λοίμωξη ή να εντοπιστεί  πρόσφατη λοίμωξη.

Πότε πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση;

Πριν ή στην αρχή μιας εγκυμοσύνης για να επιβεβαιωθεί ανοσία έναντι του ιού της ερυθράς. Όταν μια έγκυος γυναίκα έχει συμπτώματα ερυθράς, όπως πυρετό και εξάνθημα. Όταν ένα νεογέννητο εμφανίζει σημάδια αφύσικης ανάπτυξης ή γεννητικές ανωμαλίες οι οποίες μπορεί να έχουν προκληθεί από λοίμωξη εντός της μήτρας. Οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει η ανάγκη να επιβεβαιωθεί πρόσφατη μόλυνση από ερυθρά ή να επαληθευτεί η ανοσία.

Ποιο είναι το απαιτούμενο δείγμα;

Δείγμα αίματος προερχόμενο από φλέβα στο βραχίονα ενός ενήλικα ή αίμα προερχόμενο από την κορυφή της φτέρνας ή από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου.

Ποια είναι η απαιτούμενη προετοιμασία για την εξέταση; Καμία.

Το δείγμα

Τι προσδιορίζεται;

Η ερυθρά είναι ένας ιός που προκαλεί λοίμωξη η οποία είναι συνήθως ήπια και χαρακτηρίζεται από πυρετό και εξάνθημα τα οποία διαρκούν περίπου από 2 έως 3 ημέρες. Η λοίμωξη είναι πολύ μεταδοτική αλλά μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση εμβολίου. Αυτή η εξέταση ανιχνεύει και μετράει αντισώματα έναντι της ερυθράς στο αίμα τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως απόκριση σε λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς.

Υπάρχουν δύο τύποι αντισωμάτων έναντι της ερυθράς: οι ανοσοσφαιρίνες IgMκαι οι ανοσοσφαιρίνες IgG. Ο πρώτος τύπος που εμφανίζεται στο αίμα μετά από έκθεση του οργανισμού στον ιό είναι οι ανοσοσφαιρίνες IgM. Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης αυξάνονται και φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο στο αίμα μέσα σε 7 με 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη και έπειτα μειώνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτός από την περίπτωση προσβαλλόμενου νεογέννητου, όπου μπορεί να ανιχνεύεται για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο. Οι ανοσοσφαιρίνες IgGκαθυστερούν περισσότερο να εμφανισθούν από τις ανοσοσφαιρίνες IgM, αλλά μόλις κάνουν την εμφάνισή τους, παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος εφ’ όρου ζωής, προσφέροντας προστασία έναντι ενδεχόμενης δεύτερης λοίμωξης. Η παρουσία των ανοσοσφαιρινών IgMστο αίμα υποδηλώνει μια πρόσφατη λοίμωξη ενώ η παρουσία των ανοσοσφαιρινών IgGμπορεί να υποδηλώνει είτε πρόσφατη λοίμωξη είτε παλαιότερη λοίμωξη από ερυθρά είτε ότι έχει γίνει εμβόλιο κατά της ερυθράς (κοινό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς) και παρέχεται πλέον επαρκή προστασία.

Ο ιός της ερυθράς γενικά προκαλεί μια ήπια λοίμωξη με χαρακτηριστικό της ένα λεπτό κόκκινο εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται στο πρόσωπο και στο λαιμό και ύστερα επεκτείνεται στον κορμό και στα πλευρά πριν εξαφανισθεί μερικές ημέρες αργότερα. Ο ιός περνάει μέσα από τις ρινικές και φαρυγγολαρυγγικές εκκρίσεις και μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως πυρετό, διευρυμένους λεμφικούς κόμβους, καταρροή, ερεθισμένα μάτια και πόνο στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο αμυδρά, ειδικά στα παιδιά, ώστε να μην έχει αντιληφθεί κανείς ότι προέρχονται από μία ιική νόσο. Στους περισσότερους ανθρώπους, η ερυθρά υποχωρεί μέσα σε 2 ημέρες χωρίς κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και δεν προκαλεί περαιτέρω διαταραχές στην υγεία.

Η μεγάλη ανησυχία για τον ιό της ερυθράς αφορά την περίπτωση που μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης της. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι πολύ ευάλωτο στον ιό αυτή την περίοδο και, αν περάσει στο έμβρυο από την μητέρα, μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεια, και/ή εκ γενετής σύνδρομο της ερυθράς (CRS), μια ομάδα σοβαρών επιπλοκών κατά τη γέννηση οι οποίες θα επηρεάσουν μόνιμα το παιδί. Το CRSμπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη ανάπτυξη, νοητική υστέρηση, κώφωση, καταρράκτη, ένα αφύσικα μικρό κεφάλι, ηπατικές διαταραχές και καρδιακές δυσλειτουργίες.

Εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών για τα αναπτυσσόμενα έμβρυα, μια μεγάλη εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το 1969 για να ανοσοποιήσει όλα τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και για να εξαλείψει την μόλυνση από τον ιό της ερυθράς, πρώτα στις Η.Π.Α. και ύστερα σε όλο τον κόσμο. Προγενέστερα αυτής της περιόδου, οι λοιμώξεις της ερυθράς προκαλούσαν κυκλικά ξεσπάσματα που διαρκούσαν αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και για την Πρόληψη των Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κατά τη διάρκεια μια επιδημίας ερυθράς το διάστημα 1962-1965, 12,5 εκατομμύρια κρούσματα ερυθράς εμφανίστηκαν στις Η.Π.Α. και 20.000 βρέφη γεννήθηκαν με CRS. Μετά τη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμών, υπήρχε δραστική μείωση αυτών των αριθμών. Οι τελευταίες στατιστικές από το CDC, για το 2008, δείχνουν ότι υπήρξαν μόνο 16 περιπτώσεις ερυθράς καταγεγραμμένες στις Η.Π.Α. Από το  2001, λιγότερες από 25 περιπτώσεις αναφέρονται κάθε χρόνο. Το CDCτώρα δηλώνει πώς η ενδημική ερυθρά έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τις Η.Π.Α., παρ’ όλα αυτά όμως η μείωση αυτή συνεχίζει να παρακολουθείται. Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να επαναπαυθεί με αυτή τη μείωση και το CDCεφιστά την προσοχή στους γονείς να συνεχίσουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Όποιος δεν έχει εμβολιασθεί στην παιδική ηλικία (ελάχιστοι πλέον) ίσως να είναι επιρρεπείς σε λοίμωξη από ερυθρά.

Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που σκέπτονται να μείνουν έγκυες πρέπει να εξακολουθούν να ελέγχονται τακτικά για αντισώματα έναντι της ερυθράς ώστε να εξασφαλίσουν ότι έχουν ικανοποιητικά επίπεδα για ανοσία.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;

Δείγμα αίματος προερχόμενο από φλέβα στο βραχίονα ενός ενήλικα ή αίμα προερχόμενο από την κορυφή της φτέρνας ή από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων προκαλεί σε εσάς ή σε κάποιον που βρίσκεται υπό την φροντίδα σας άγχος, ντροπή, ή ακόμα και δυσκολία στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ίσως να ήταν ευεργετικό για σας να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα άρθρα: Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο, την Δυσφορία και το Άγχος των Ιατρικών Εξετάσεων, Συμβουλές για τις Αιματολογικές Εξετάσεις, Συμβουλές για να Βοηθήσετε τα Παιδιά κατά τη διάρκεια των Ιατρικών τους Εξετάσεων, και Συμβουλές για να Βοηθήσετε τους Ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια των Ιατρικών τους Εξετάσεων.

Ένα άλλο άρθρο, Ακολουθείστε αυτό το Δείγμα, προσφέρει μια γρήγορη ματιά στη συλλογή και την επεξεργασία ενός δείγματος αίματος και μιας φαρυγγικής καλλιέργειας.

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση για να διασφαλισθεί η ποιότητα του δείγματος;

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση.

Η εξέταση

Πώς χρησιμοποιείται;

Πότε παραγγέλλεται;

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;


Πώς χρησιμοποιείται;

Η εξέταση για την ερυθρά χρησιμοποιείται για να:

· Επιβεβαιώσει την παρουσία επαρκούς προστασίας εναντίον του ιού της ερυθράς (ανοσία).

·         Ανιχνεύσει πρόσφατη λοίμωξη ή λοίμωξη του παρελθόντος.

·         Προσδιορίσει εκείνους που ποτέ δεν εκτέθηκαν στο ιό και εκείνους που δεν έχουν εμβολιασθεί.

·         Επαληθεύσει ότι όλες οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες έχουν μια ικανοποιητική ποσότητα (τίτλο) αντισωμάτων έναντι της ερυθράς ώστε να τους προστατέψουν από μια ενδεχόμενη λοίμωξη..

Η εξέταση της ερυθράς μπορεί να ζητηθεί για ένα άτομο, έγκυο ή μη, το οποίο έχει συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς. Μπορεί επίσης να ζητηθεί για νεογέννητο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι έχει προσβληθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εμφανίζει διαταραχές εκ γενετής τις οποίες ο ιατρός υποπτεύεται πως προήλθαν από λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς.

Πότε παραγγέλλεται;

Η εξέταση ανοσοσφαιρινών IgGέναντι του ιού της ερυθράς συνταγογραφείται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή σχεδιάζει να μείνει έγκυος. Ζητείται όποτε απαιτείται έλεγχος της ανοσίας έναντι της ερυθράς. Αντίθετα και οι δύο εξετάσεις μαζί για ανοσοσφαιρίνες IgMκαι IgGγια την ερυθρά συνταγογραφούνται όταν μια έγκυος γυναίκα έχει σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να υπονοούν λοίμωξη από ερυθρά.

Βασικά σημάδια και συμπτώματα είναι τα εξής:

·         Ήπιος πυρετός.

·         Ροζ εξάνθημα που ξεκινάει από το πρόσωπο και ύστερα εξαπλώνεται κάθετα στο σώμα και αργότερα στα πόδια και στα χέρια. Από τη στιγμή που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στο σώμα, το εξάνθημα μπορεί να εξαφανιστεί από το πρόσωπο.

·         Καταρροή ή μπουκωμένη μύτη.

·         Κόκκινα ή με φλεγμονή μάτια.

·         Πόνοι στις αρθρώσεις.

·         Διογκωμένοι λεμφαδενικοί κόμβοι.

Από τη στιγμή που πολλές παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, ο ιατρός θα χρειαστεί να ζητήσει τις εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Οι εξετάσεις ανοσοσφαιρινών IgMκαι ανοσοσφαιρινών IgGμπορούν να ζητηθούν και για ένα νεογνό του οποίου η μητέρα είχε διαγνωσθεί με λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και/ή όταν ένα νεογέννητο γεννηθεί με διαταραχές όπως κώφωση, καρδιαγγειακές ανωμαλίες, καταρράκτη, και/ή παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος οι οποίες μπορεί να οφείλονται στο CRS.

Από τη στιγμή που οι ανοσοσφαιρίνες IgMκαι IgGέναντι του ιού της ερυθράς καθυστερούν λίγο να εμφανισθούν μετά τη μόλυνση, οι εξετάσεις μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα των αντισωμάτων έχουν γίνει ανιχνεύσιμα (όταν ήταν αρχικά απών) και να υπολογισθεί αν τα επίπεδα τους αυξάνονται ή μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να ζητηθούν και από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας ή από ένα άτομο που ξεκινάει το πανεπιστήμιο. Στις ΗΠΑ ζητείται ακόμα από τις γυναίκες που σκοπεύουν να παντρευτούν ως μέρος των εξετάσεων αίματος που απαιτούνται για να αποκτήσουν άδεια γάμου.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Σε έναν ενήλικα ή ένα παιδί, η απουσία των ανοσοσφαιρινών IgGέναντι του ιού της ερυθράς σημαίνει ότι αυτό το άτομο κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει εκτεθεί στον ιό της ερυθράς ή έχει εμβολιασθεί και δεν είναι προστατευμένο από αυτόν. Η παρουσία των ανοσοσφαιρινών IgGαλλά όχι των ανοσοσφαιρινών IgM, σε ένα νεογέννητο σημαίνει ότι οι ανοσοσφαιρίνες IgGτης μητέρας έχουν περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια που εκείνο ήταν μέσα στη μήτρα και αυτά τα αντισώματα μπορούν να προστατέψουν το βρέφος από λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς κατά τους 6 πρώτους κρίσιμους μήνες της ζωής του. Η παρουσία των ανοσοσφαιρινών IgMσε ένα νεογνό υποδηλώνει ότι το μωρό είχε μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι οι ανοσοσφαιρίνες IgMτης μητέρας δεν περνούν στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Η παρουσία ανοσοσφαιρινών IgM, με ή χωρίς την παράλληλη παρουσία ανοσοσφαιρινών IgG, σε ένα παιδί ή ενήλικα υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς.

 

Ηλικία

Ανοσοσφαιρίνες IgM

Ανοσοσφαιρίνες IgG

Ερμηνεία

Ενήλικας/Παιδί

Θετικές

Θετικές ή Αρνητικές

Πρόσφατη λοίμωξη

Ενήλικας/Παιδί

 

Θετικές

Προγενέστερη λοίμωξη ή εμβολιασμός/ανοσία

Νεογνό

Θετικές

 

Εκ γενετής λοίμωξη

Νεογνό

 

Θετικές

Μητρική προστασία, παθητική προστασία μέχρι 6 μηνών

 

Σποραδικά, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για τις ανοσοσφαιρίνες IgMέναντι της ερυθράς επειδή τα συστατικά της εξέτασης αλληλεπιδρούν με άλλες πρωτεΐνες στο σώμα.  Για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των ανοσοσφαιρινών IgM, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει μια εξέταση για τις ανοσοσφαιρίνες IgGγια να ορίσει ένα οριακό επίπεδο αντισωμάτων και μπορεί να επαναλάβει την εξέταση για τις ανοσοσφαιρίνες IgGμέσα σε 2-3 εβδομάδες για να αναζητήσει τυχόν σημαντική αύξηση από το προηγούμενο επίπεδο γεγονός που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη ερυθράς.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Είναι πιθανό να γίνει εξέταση για γενετικό υλικό (RNA) του ιού της ερυθράς απευθείας σε ένα βιολογικό δείγμα ή το δείγμα να καλλιεργηθεί όπως γίνεται με τις φαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ερυθράς μπορεί να ανιχνευτεί το λιγότερο μετά από μια εβδομάδα ή και περισσότερο σε καλλιέργεια, και ειδικές μοριακές δοκιμασίες ή ειδικά παρασκευασμένα αντισώματα θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν ο ιός είναι παρών. Αυτό μπορεί να γίνει για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό της ερυθράς σε ένα νεογέννητο. Επειδή η διαδικασία είναι περίπλοκη και ακριβή, τα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια παραπέμπουν αυτή την εξέταση σε άλλο εργαστήριο όπως το CDC. Ο αριθμός των περιστατικών ερυθράς και εκ γενετής ερυθράς παρακολουθείται από το CDCγια να εντοπιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ερυθράς και να εντοπιστούν τυχόν ξεσπάσματα της νόσου.

Αναφορές σε εξετάσεις

Συχνές Ερωτήσεις

1. Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται για την ερυθρά;

Το εμβόλιο για την ερυθρά δεν θα πρέπει να χορηγείται σε έγκυο γυναίκα, και μια γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει να μείνει έγκυος τουλάχιστον για ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό.

 

2. Το εμβόλιο ενέχει κινδύνους;

Το εμβόλιο περιλαμβάνει ζώντα ιό ο οποίος έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτων αλλά να μην προκαλεί λοίμωξη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και πόνους στις αρθρώσεις, ειδικά στα χέρια και στους καρπούς. Σχετικές παρενέργειες έχουν σπανίως παρατηρηθεί σε μικρά παιδιά που εμβολιάσθηκαν. Ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι, όπως εκείνοι που πάσχουν από τον ιό HIV/AIDSκαι εκείνοι που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, πρέπει να συμβουλευθούν τους ιατρούς τους πριν κάνουν το εμβόλιο έναντι του ιού της ερυθράς.

 

3. Πόσο σύντομα μετά την έκθεσή μου στον ιό θα τον έχω;

Αν πρόκειται να έχετε συμπτώματα, το εξάνθημα συνήθως ξεκινάει 15-17 ημέρες μετά την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, αλλά μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 3 εβδομάδες. Ένα άτομο είναι συνήθως μολυσματικό μια εβδομάδα περίπου πριν το εξάνθημα γίνει ορατό και για 1-2 εβδομάδες μετά. Ένα νεογνό που έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως παραμείνει μολυσματικό για αρκετούς μήνες.

 

4.Τι σημαίνουν τα γράμματα MMR στο εμβόλιο;

Ιλαρά (Measles), παρωτίτιδα (Mumps) και ερυθρά (Rubella). Από τη στιγμή που όλες είναι συνήθεις ιικές νόσοι, περιλαμβάνονται όλες σε ένα εμβόλιο. Η ιλαρά είναι επίσης γνωστή και ως Rubeolaκαι είναι διαφορετική από τη ερυθρά (Rubella).

Ρωτήστε μας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι διαθέσιμο ένα κοινά αποδεκτό εύρος τιμών αναφοράς (φυσιολογικές τιμές, φτ). Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, το φύλο, την πληθυσμιακή ομάδα και την μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα έχουν διαφορετική σημασία σε κάθε Εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση στην απάντησή δίπλα στο αποτέλεσμα πρέπει να αναγράφεται το εύρος των τιμών αναφοράς (φυσιολογικές τιμές, φτ) που έχει το Εργαστήριο για την συγκεκριμμένη εξέταση. Οι διαδικτυακές εξετάσεις συνιστού θερμά να συζητήσετε τα αποτελεσματα της εξέτασης σας με τον γιατρό σας. Περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές αναφοράς μπορείτε να βρείτε στο άρθρο