Τι προσδιορίζεται;
Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του λιθίου στο αίμα. Το λίθιο είναι ένα από τα πλέον καθιερωμένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.
Η διπολική διαταραχή είναιμια ψυχική κατάσταση πουχαρακτηρίζεται απόεναλλασσόμενες περιόδους κατάθλιψηςκαιμανίας. Οι περίοδοι αυτέςμπορεί να είναι σύντομες, απόμερικές μέρεςήεβδομάδες ήμπορεί να είναιμήνες ή χρόνια.
Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, αυτοί που έχουν πληγεί από αυτή τη διαταραχή μπορεί να νοιώθουν θλιμμένοι, απελπισμένοι, ανάξιοι να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να είναι κουρασμένοι, αλλά να έχουν προβλήματα ύπνου, να παρουσιάζουν απώλεια ή αύξηση βάρους, να έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και να σκέφτονται την αυτοκτονία.
Κατά τη διάρκειαενός επεισοδίου μανίας, αυτοί που έχουν πληγεί από τη διαταραχή αυτή μπορεί να νοιώθουνευφορία, να είναι ευερέθιστοι, να έχουνυψηλήενέργειακαιμεγαλεπήβολες ιδέες, να έχουν χαμηλή κρίση, και να εκδηλώνουν παράτολμες συμπεριφορές. Μερικές φορέςοι άνθρωποιπου πλήττονται έχουνμικτάεπεισόδιαμεσυμπτώματα τόσο μανίας όσο και κατάθλιψης. Η διπολικήδιαταραχήμπορεί να επηρεάσειτόσο τους ενήλικες όσοκαι ταπαιδιά.
Το λίθιοσυνταγογραφείταιγια να εξομαλύνειτη διάθεση του ατόμουμε διπολικήδιαταραχή. Συχνάαποκαλείται«σταθεροποιητής διάθεσης» καιμερικές φορές συνταγογραφείταισε άτομα μεκατάθλιψηπου δενανταποκρίνονται καλάσε άλλες αγωγές. Είναι ένασχετικά βραδείας δράσης φάρμακοκαιμπορεί να χρειαστούναρκετές εβδομάδες έως μήνες ώστε το λίθιονα επηρεάσειτη διάθεσηενός ατόμου.
Οι δοσολογίες του φαρμάκου ρυθμίζονται έως ότου επιτευχθεί μια σταθερή συγκέντρωση στο αίμα που είναι μέσα στο θεραπευτικό εύρος. Η πραγματική ποσότητα του φαρμάκου που χρειάζεται για να φτάσει αυτή τη σταθερή κατάσταση διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία του ατόμου, τη γενική κατάσταση της υγείας, και άλλες αγωγές που παίρνει.
Τα επίπεδα του λιθίου παρακολουθούνται σε τακτική βάση, επειδή τα επίπεδα στο αίμα πρέπει να διατηρηθούν μέσα σε ένα στενό θεραπευτικό εύρος. Σε ελάχιστα επίπεδα η φαρμακευτική αγωγή δεν θα είναι αποτελεσματική. Σε υψηλά επίπεδα μπορούν να αναπτυχθούν συμπτώματα που σχετίζονται με την τοξικότητα του λιθίου όπως η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, η σύγχυση και ο τρόμος. Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις, και μπορεί να αποβούν μοιραία.
Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;
Λαμβάνεται δείγμα αίματος με φλεβοπαρακέντηση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν οι συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις προκαλούν σε εσάς ή σε αγαπημένα σας πρόσωπα, αμηχανία, ή δυσκολία να διαχειριστείτε την κατάσταση σας, θα μπορούσατε να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα: CopingwithTestPain, Discomfort, andAnxiety(Αντιμετωπίζοντας τη δοκιμασία του πόνου, τη δυσφορία και το άγχος), TipsonBloodTesting(Μικρές συμβουλές για τις εξετάσεις αίματος), TipstoHelpChildrenthroughTheirMedicalTests(Σύντομες συμβουλές να βοηθήσετε τα παιδιά για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις), και TipstoHelptheElderlythroughTheirMedicalTests(Σύντομες συμβουλές να βοηθήσετε τα ηλικιωμένα άτομα για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις).
Ένα ακόμη άρθρο, το «Ακολουθήστε Αυτό Το Δείγμα» (FollowThatSample), παρέχει σύντομες πληροφορίες για τη συλλογή και την διαδικασία λήψης δείγματος αίματος και καλλιέργειας φαρυγγικού δείγματος.
Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξασφάλιση της ποιότητας του δείγματος;
Δεν χρειάζεται προετοιμασία για την εξέταση. Ωστόσο, η χρονική στιγμή της συλλογής του δείγματος μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Γενικώς, τα επίπεδα του λιθίου στο αίμα ελέγχονται 12-18 ώρες μετά την τελευταία δόση (επίσης γνωστή ως "κατώτερο" επίπεδο). Πείτε στον εργαστηριακό που σας παίρνει αίμα, πότε πήρατε την τελευταία δόση σας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να ερμηνευθούν σωστά.