Ηπατίτιδα C

Επίσης γνωστό ως: anti-HCV, HCV RIBA, HCV-RNA
Επιστημονική ονομασία: Ηπατίτιδα C
Σχετικές εξετάσεις: Ηπατίτιδα Α, Ηπατίτιδα Β, ALT, AST, Prothrombin Consumption Time (PCT)

1. Εάν η νόσος είναι πολύ ήπια γιατί πρέπει να κάνω εξέταση;
2. Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της νόσου;
3. Μπορώ να εμβολιαστώ για την Ηπατίτιδα C;
4. Υπάρχει θεραπεία για την Ηπατίτιδα C;
5. Μπορώ να κάνω την εξέταση για τον ιό μόνος μου στο σπίτι;
6. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθώ;


1. Εάν η νόσος είναι πολύ ήπια γιατί πρέπει να κάνω την εξέταση;
Η Ηπατίτιδα  C συχνά οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.  Πρώιμη διάγνωση του ιού μπορεί να θέσει σε επιφυλακή τον θεράποντα γιατρό σας, ώστε να παρακολουθεί πιο συχνά την ηπατική σας λειτουργία, από ότι συνήθως και ενδεχομένως να αποφασίσει θεραπεία, εάν έχετε χρόνια λοίμωξη.   

[Back to top]

2. Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της νόσου;
Ναι. Ηπατικά ένζυμα, όπως  ALT και AST, χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν την ηπατική βλάβη. Τα άτομα που είναι μολυσμένα από  HCV αλλά έχουν φυσιολογικά ΑST και ALT πιθανόν να έχουν πολύ ήπια ηπατική νόσο και ίσως δεν χρειάζονται θεραπεία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλες ηπατικές εξετάσεις όπως αλβουμίνη, χρόνος προθρομβίνης και χολερυθρίνη. Αυτές είναι συνήθως φυσιολογικές, εκτός εάν το άτομο έχει αναπτύξει κίρρωση. Πολλές φορές μπορεί να γίνει μία ηπατική βιοψία για να καθοριστεί πόσο σοβαρή είναι η ηπατική βλάβη.

[Back to top]

3. Μπορώ να εμβολιαστώ για την Ηπατίτιδα C;

Όχι. Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο-vaccine-. Η ανάπτυξη των εμβολίων είναι δύσκολη, διότι ο ιός έχει πολλές διαφορετικές μοριακές μορφές, οι οποίες συνεχώς αλλάζουν.


4. Υπάρχει θεραπεία για την Ηπατίτιδα C;
Ναι. Υπάρχουν προς το παρόν κάποια φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγωγή της λοίμωξης από την Ηπατίτιδα  C. Πιο συχνά χρησιμοποιείται συνδυασμός δύο φαρμάκων (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη). Επίσης δοκιμάζονται και νέα φάρμακα. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον τύπο του ιού, το ιικό φορτίο και την καταστροφή που έχει προηγηθεί στο ήπαρ, η πιθανότητα θεραπείας από την Ηπατίτιδα C μπορεί να κυμανθεί από πολύ μικρά ποσοστά μέχρι και 80%.

5. Μπορώ να κάνω την εξέταση για τον ιό μόνος μου στο σπίτι?
Στις Η.Π.Α. υπάρχει μία εγκεκριμένη από το  FDA συσκευασία με υλικά για τη συλλογή δείγματος αίματος, το οποίο αποστέλλεται στο κατάλληλο εργαστήριο για εξέταση. Τα αποτελέσματα δίδονται εμπιστευτικά από το τηλέφωνο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει η εξέταση στο σπίτι. 


6.Πώς μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει κίνδυνος να μολύνω άλλο πρόσωπο?
Εάν ένα άτομο έχει ανιχνεύσιμο HCV RNA στο αίμα του, υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταδώσει τη νόσο σε άλλους. Η Ηπατίτιδα C μεταδίδεται με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα. Τρόποι έκθεσης μπορεί να είναι: Η κοινή χρήση βελονών ή άλλων αντικειμένων από χρήστες ναρκωτικών όπως κοκαΐνη και ηρωίνη. Η χρήση μολυσμένων εργαλείων για τατουάζ και τρυπήματα. Η επαγγελματική έκθεση των υγειονομικών. Η σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού. Οι εκδορές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.03.2009