Ερυθροποιητίνη

Επίσης γνωστό ως: EPO
Επιστημονική ονομασία: Ερυθροποιητίνη
Σχετικές εξετάσεις: Αιματοκρίτης, Ερυθρά Αιμοσφαίρια, Αιμοσφαιρίνη, CBC, Reticulocyte Count

Τι εξετάζεται;
Η εξέταση υπολογίζει την ποσότητα ερυθροποιητίνης στο αίμα. Η ερυθροποιητίνη είναι ορμόνη, η οποία παράγεται κυρίως στα νεφρά. Συντίθεται και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ως απόκριση στα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Η ερυθροποιητίνη μεταφέρεται στο μυελό των οστών, όπου συμβάλλει στη μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε ερυθροκύτταρα. Τα ερυθροκύτταρα περιέχουν αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη μεταφορέα του οξυγόνου στον οργανισμό. Τα ερυθροκύτταρα έχουν διάρκεια ζωής 120 ημέρες και είναι συνήθως παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα.
 
Ο οργανισμός διαθέτει ένα δυναμικό σύστημα ανεφοδιασμού, το οποίο προσπαθεί να διατηρεί ένα σχετικά σταθερό αριθμό ερυθροκυττάρων. Στην περίπτωση όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή ερυθροκυττάρων ή αυξημένη απώλειά τους (μέσω αιμορραγίας) ή καταστροφή τους (αιμόλυση) ή ανωμαλία στη μορφολογία τους (σχήμα, μέγεθος, λειτουργικότητα αιμοσφαιρίνης) μειώνεται η ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο και ο ασθενής καταλήγει αναιμικός. Η κανονική παραγωγή ερυθροκυττάρων επαφίεται στη λειτουργική ικανότητα του μυελού των οστών, στον επαρκή εφοδιασμό σιδήρου και θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, folate και στην κατάλληλη συγκέντρωση ερυθροποιητίνης καθώς και στην απόκρισή τους σε αυτήν.
 
Η ποσότητα ερυθροποιητίνης που απελευθερώνεται εξαρτάται, τόσο από την ικανότητα των νεφρών που την παράγουν, όσο και από το βαθμό υποξίας. Η ορμόνη παραμένει ενεργή για μικρή χρονική περίοδο κι έπειτα εξαλείφεται από τον οργανισμό στα ούρα. Η αυξημένη παραγωγή και απελευθέρωση της ερυθροποιητίνης συνεχίζεται εως ότου τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα φτάσουν τις κανονικές τους συγκεντρώσεις, μετέπειτα η παραγωγή της μειώνεται. Παρόλα αυτά, αν τα νεφρά έχουν υποστεί βλάβη και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του οργανισμού για ερυθροποιητίνη ή ο μυελός των οστών του ασθενούς δεν αποκρίνεται στα σήματα διέγερσης (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις διαταραχών του μυελού των οστών), τότε ο ασθενής καταλήγει αναιμικός.
 
Όταν παράγεται πολλή ερυθροποιητίνη, όπως συμβαίνει στους καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους των νεφρών και σε διάφορες περιπτώσεις καρκίνου, παράγονται πολλά ερυθροκύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου και του ιξώδους του αίματος καθώς και σε υπέρταση.

Διαδικασία συλλογής δείγματος προς εξέταση

Το δείγμα αίματος συλλέγεται με την εισαγωγή σύριγγας σε φλέβα του βραχίονα.
 
Σημείωση: Αν η επικείμενη υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις προξενεί είτε σε σας, είτε σε κάποιον τον οποίο νοιάζεστε, άγχος, αμηχανία ή δυσκολία στη διαχείριση του γεγονότος, καλό θα ήταν να λάβετε υπ’ όψιν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:
Χειρισμός του πόνου, της δυσφορίας και του άγχους των ιατρικών εξετάσεων.
Συμβουλές στη δειγματοληψία αίματος.
Συμβουλές βοήθειας για παιδιά και τις ιατρικές τους εξετάσεις.
Συμβουλές βοήθειας για ηλικιωμένους και τις ιατρικές τους εξετάσεις.
 
Ένα άλλο άρθρο «Ακολουθώντας το δείγμα» αποτελεί μια συνοπτική ενημέρωση για τη συλλογή και την επεξεργασία ενός δείγματος αίματος και μιας καλλιέργειας φαρυγγικού επιχρίσματος.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά01.12.2008