Χλώριο

Επίσης γνωστό ως: Cl
Επιστημονική ονομασία: Χλωρίδιο
Σχετικές εξετάσεις: Νάτριο, Κάλιο, CO2, Electrolytes

Τι ελέγχεται;
Το χλώριο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ένα αρνητικά φορτισμένο στοιχείο, που συνεργάζεται με άλλους ηλεκτρολύτες όπως το Κάλιο, νάτριο και ολικό διοξείδιο του άνθρακα( CO 2 ), για να βοηθήσει στη ρύθμιση της ποσότητας του υγρού στο σώμα και να διατηρήσει την οξεοβασική ισορροπία. Το χλώριο βρίσκεται σε όλα τα υγρά του σώματος αλλά στη μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στο αίμα και στο υγρό που υπάρχει έξω από τα κύτταρα του σώματος. Τις περισσότερες φορές το χλώριο αντανακλά τις συγκεντρώσεις του νατρίου, αυξάνεται και μειώνεται για τους ίδιους λόγους και σε άμεση συσχέτιση με το νάτριο. Όταν υπάρχει όμως κάποια οξεοβασική διαταραχή, τα επίπεδα του χλωρίου στο αίμα μπορεί να αλλάξουν ανεξάρτητα από τα επίπεδα του νατρίου καθώς το χλώριο δρα σαν ρυθμιστής. Βοηθά στο να διατηρηθεί η ηλεκτρική ουδετερότητα σε κυτταρικό επίπεδο μετακινούμενο μέσα ή έξω από το κύτταρο ανάλογα με τις ανάγκες.
 
Το χλώριο  μπαίνει στο σώμα με την τροφή ή το αλάτι του φαγητού, το οποίο αποτελείται από ιόντα νατρίου και χλωρίου. Το περισσότερο χλώριο απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό, και το πλεόνασμα απεκκρίνεται στα ούρα.   Τα φυσιολογικά επίπεδα του αίματος παραμένουν σταθερά, με μια μικρή πτώση μετά τα γεύματα γιατί το στομάχι παράγει οξύ μετά το φαί, χρησιμοποιώντας το χλώριο του αίματος.

[Back to top]
 
Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;
Δείγμα αίματος λαμβάνεται με βελόνα από το μπράτσο. Το χλώριο μπορεί να μετρηθεί επίσης σε δείγμα ούρων.
 
Σημείωση: Αν το να υποβληθείτε σε ιατρικό έλεγχο προκαλεί σε  εσάς ή σε κάποιο δικό σας πρόσωπο άγχος, στενοχώρια ή ακόμα και δυσκολία στο να χειρισθείτε την κατάσταση, θα πρέπει να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:
Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο των ιατρικών εξετάσεων, Ενόχληση και Άγχος, Πληροφορίες για εξετάσεις αίματος, Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τα παιδιά στις ιατρικές εξετάσεις και Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους στις ιατρικές εξετάσεις.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.12.2008