Αέρια αίματος

Επίσης γνωστό ως: αέρια αρτηριακού αίματος, ABGs
Επιστημονική ονομασία: Αέρια αίματος
Σχετικές εξετάσεις: Electrolytes, CO2

Γιατί γίνεται η εξέταση;
Για να καθορισθεί εάν υπάρχει κάποια διαταραχή στην ποσότητα του αέριου οξυγόνου (Ο2) ή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα σας, ή  στην οξεοβασική ισορροπία, που μπορεί να υποδεικνύει μια αναπνευστική ( πνευμονική), μεταβολική, ή  νεφρική διαταραχή.
 
Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση ;
Εάν ο γιατρός σας υποπτευθεί ότι παρουσιάζετε συμπτώματα συμβατά με διαταραχή οξυγόνου/διοξειδίου του άνθρακα ή οξέων/βάσεων: (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, ‘’κοντή ανάσα’’, ή ‘’γρήγορη αναπνοή’’,υπεραερισμός), επίσης η εξέταση γίνεται για να καθορισθεί η αποτελεσματικότητα της συνεχιζόμενης οξυγονοθεραπείας ( που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που προκαλούν οξεία ή χρόνια έλλειψη οξυγόνου) και κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων για να ελέγχονται τα επίπεδα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας.
 
Τι  δείγμα χρειάζεται  
Δείγμα αίματος συλλέγεται από μια αρτηρία συνήθως την κερκιδική, στον καρπό (βρίσκεται εσωτερικά του καρπού,κάτω από τον αντίχειρα, στο σημείο που ψηλαφάται ο σφυγμός). Τριχοειδικό αίμα από τη φτέρνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα βρέφη.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.06.2008