Χολερυθρίνη

Επίσης γνωστό ως: Ολική χολερυθρίνη, Νεογνική χολερυθρίνη, TBIL
Επιστημονική ονομασία: Χολερυθρίνη
Σχετικές εξετάσεις: GGT, Liver Panel

1. Έχουν κάποιοι άνθρωποι υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης; 
2. Πώς αντιμετωπίζονται τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης ή και ο ίκτερος;
3. Μπορώ να κάνω κάτι για να διατηρήσω φυσιολογικά επίπεδα χολερυθρίνης;

1. Έχουνκάποιοι άνθρωποι υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης; Αρκετές κληρονομούμενες χρόνιες καταστάσεις περιλαμβάνουν τα σύνδρομα Gilbert, Dubin - Johnson, Rotor και Crigler - Najjar. Από αυτά τα τέσσερα σύνδρομα το Crigler - Najjar είναι το σοβαρότερο και μπορεί να είναι θανατηφόρο. Τα πρώτα τρία είναι συνήθως ήπιες, χρόνιες καταστάσεις, που μπορεί να επιδεινωθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά γενικά δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας.

2. Πώς αντιμετωπίζονται τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης ή και ο ίκτερος;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, εξ αιτίας της οποίας εμφανίστηκε ο ίκτερος. Στα νεογνά η φωτοθεραπεία (ειδική θεραπεία, όπου τα επίπεδα χολερυθρίνης μειώνονται με έκθεση του νεογνού σε ειδικό φως), αφαιμαξομετάγγιση σε σοβαρές περιπτώσεις και κάποια φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της χολερυθρίνης. Στα σύνδρομα Gilbert, Rotor και Dubin - Johnson, δεν χρειάζεται συνήθως θεραπεία. Το σύνδρομο Crigler - Najjar μπορεί να έχει καλή ανταπόκριση σε θεραπεία με ένζυμα enzyme ή μπορεί να απαιτήσει μεταμόσχευση ήπατος. Ο αποφρακτικός ίκτερος συχνά θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση του εμποδίου. Ο ίκτερος λόγω κίρρωσης cirrhosis είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας κατάχρησης αλκοόλ και μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε καμία θεραπεία, αν και η αποφυγή λήψης αλκοόλ και η καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση αν το ήπαρ δεν έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

3. Μπορώνα κάνω κάτι για να διατηρήσω φυσιολογικά επίπεδα χολερυθρίνης;
Αν και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, είναι ξεκάθαρο ότι υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση cirrhosis και μόνιμα κατεστραμμένο ήπαρ. Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και κατάχρηση ή μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, σε συνδυασμό με σωστή δίαιτα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς ήπατος. Εμφράξεις λόγω χολόλιθων, καρκίνου του παγκρέατος ή κύστεων μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αντιμετώπιση.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά28.08.2012