Κίνδυνοι: Δηλητηρίαση από μόλυβδο

Δηλητηρίαση από μόλυβδο

Ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο που κάποτε αποτελούσε πρόσθετο συστατικό της μπογιάς για το βάψιμο των σπιτιών, πρόσθετο της βενζίνης ενώ ακόμα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στους σωλήνες νερού και ως ύλη συγκολλήσεως σε κονσέρβες τροφίμων. Αν και αυτές οι χρήσεις έχουν απαγορευτεί πλέον κάποια σπίτια κατασκευής πριν το 1978 έχουν ακόμα στους τοίχους τους φύλλα μολύβδου όπως επίσης και νερό μολυσμένο με σκόνη μολύβδου.Μπορεί επίσης να έχει μολυνθεί το έδαφος της περιοχής γύρω από τέτοια σπίτια.Τα παιδιά που ζουν, παίζουν ή περνούν το χρόνο τους σε τέτοιο περιβάλλον εκτίθενται στον κίνδυνο να εισέλθει ο μόλυβδος στον οργανισμό τους διαμέσου της εισπνοής ή της κατάποσης του μολυσμένου νερού ή με το ξεφλούδισμα των φύλλων των τοίχων ή μέσω των τροφίμων.

Η έκθεση του παιδιού στο μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του εγκέφαλου και άλλων οργάνων και να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Τέτοιες δηλητηριάσεις σε τέτοιο περιβάλλον εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η έκθεση δεν προκαλεί σωματικά συμπτώματα και η μειωμένη γνωστική ανάπτυξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη έως ότου το παιδί πάει στο σχολείο.

Υπάρχουν πολλά παιδιά στις ΗΠΑ που θα πρέπει να ελέγχονται για τη δηλητηρίαση από μόλυβδο κατά την πρώιμη παιδική ηλικία των δυο ετών. Αυξημένα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα αποτελούν σημάδι έκθεσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι υγειονομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ένα απλό ερωτηματολόγιο για τον εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ακόμα κι έτσι όμως πολλά παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο δεν είναι δυνατό να εντοπισθούν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 250.000 περίπου παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας 1 έως 5 ετών έχουν συγκεντρώσεις μόλυβδου στο αίμα μεγαλύτερες από 10 mg/dL, συγκέντρωση για την οποία το CDC πρότεινε πρόσφατα να λαμβάνονται μέτρα. Ωστόσο το CDC έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει αβλαβές κατώτατο όριο συγκέντρωσης. Το 2012 η ​​συμβουλευτική επιτροπή του CDC για την πρόληψη από δηλητηρίασης μόλυβδου στην παιδική ηλικία, είχε προτείνει την μείωση του κατωτάτου ορίου συγκέντρωσης μόλυβδου στο αίμα στα 5 μmg/dLεξαιτίας των νέων στοιχείων για την βλαπτική δράση του μόλυβδου ακόμη και σε τόσο μικρές ποσότητες συγκεντρώσεων. Το Μάιο του 2012 το CDC ανακοίνωσε την αποδοχή της παρούσας σύστασης.

Συστάσεις

Σήμερα στις ΗΠΑ τα επίπεδα του μόλυβδου ελέγχονται σε τοπικό επίπεδο με βάση τα Πολιτειακά και Ομοσπονδιακά πρότυπα. Το CDC συνιστά κάθε Πολιτεία να αναπτύξει μία μέθοδο εντοπισμού των παιδιών που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε μόλυβδο. Κάποιες Πολιτείες ελέγχουν όλα τα παιδιά τουλάχιστον από μια φόρα, ενώ άλλες εστιάζουν σε παιδιά που μένουν σε παλιές συνοικίες που θεωρητικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ορισμένες τοπικές υπηρεσίες υγείας συνιστούν ο έλεγχος του αίματος για μόλυβδο να γίνεται σε νεότερη ηλικία ή συχνότερα, ενώ άλλες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κάποιο σχέδιο ελέγχου.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά ο προληπτικός έλεγχος των βρεφών να περιλαμβάνει και τον έλεγχο δηλητηρίασης στο μόλυβδο  τουλάχιστον μία φορά κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της ζωής του.

Εάν το παιδί σας δεν έχει ελεγχθεί από τις τοπικές αρχές, η ΑΑPσυνιστά να ακολουθήσετε τις τοπικές οδηγίες για τον έλεγχο του μόλυβδου, κι αν δεν υπάρχουν αυτές, οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να επιβάλλουν έλεγχο όλων των βρεφών, τουλάχιστον μία φορά στην ηλικία των δυο ετών και μια στην ηλικία του ενός έτους, εκτός εάν η έκθεση στον μόλυβδο έχει αποκλειστεί.

Η CDC και η AAP προτείνουν στις υγειονομικές υπηρεσίες και στα  προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, να ελέγχουν παιδιά γονέων που έρχονται σε επαφή με μόλυβδο στον χώρο εργασίας τους, καθώς και μετανάστες, πρόσφυγες και παιδιά αλλοδαπών κάθε ηλικίας κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Σύνδεσμοι
Centers for Disease Control and Prevention: Lead - Prevention Tips

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στη τρέχουσα ανασκόπηση

APHA. CDC Accepts Advisory Committee Recommendation to Replace "Level of Concern" for Lead Poisoning with New Reference Value. Washington, D.C. May 16, 2012. Available online at http://www.apha.org/about/news/pressreleases/2012/cdc+advisory+new+reference+value.htm throughhttp://www.apha.org. Accessed May 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. CDC Response to Advisory Committee on Childhood Lead Poisoning Prevention Recommendations in "Low Level Lead Exposure Harms Children: A Renewed Call of Primary Prevention." PDF available for download at http://www.cdc.gov/nceh/lead/ACCLPP/CDC_Response_Lead_Exposure_Recs.pdf through http://www.cdc.gov. Accessed May 2012.

(January 4, 2012) Report of the Advisory Committee on Childhood Lead Poisoning Prevention of the Centers for Disease Control and Prevention, Low Level Lead Exposure Harms Children: A Renewed Call for Primary Prevention. PDF available for download at http://www.cdc.gov/nceh/lead/ACCLPP/Final_Document_011212.pdf through http://www.cdc.gov. Accessed Jan 31, 2012.

(June 1, 2009) Centers for Disease Control and Prevention. Lead. Available online at http://www.cdc.gov/nceh/lead/ through http://www.cdc.gov. Accessed Jan 31, 2012.

HealthyChildren.org. Lead Poisoning. Available online through http://www.healthychildren.org. Accessed February 2012. 

American Academy of Pediatrics. Lead Exposure in Children: Prevention, Detection, and Management. Pediatrics Vol. 116 No. 4 October 1, 2005, Pp 1036 -1046. Available online at http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;116/4/1036#SEC7 through http://aappolicy.aappublications.org. Accessed February 2012.

MayoClinic.com. Lead poisoning. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/lead-poisoning/FL00068/DSECTION=tests%2Dand%2Ddiagnosis through http://www.mayoclinic.com. Accessed February 2012.

Anne M. Wengrovitz, MPH, Mary Jean Brown, ScD. Recommendations for Blood Lead Screening of Medicaid-Eligible Children Aged 1--5 Years: an Updated Approach to Targeting a Group at High Risk. MMWR August 7, 2009. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5809a1.htm through http://www.cdc.gov. AccessedJune2012.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 25.04.2014