Κίνδυνοι: Υψηλή χοληστερόλη

Υψηλή χοληστερόλη

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, η λιπώδης ουσία που ονομάζεται χοληστερόλη και άλλες λιπαρές ουσίες που είναι γνωστές ως λιπίδια αρχίσουν να συσσωρεύονται στις αρτηρίες, φράσσοντας τα αγγεία. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, η συσσώρευση πλάκας και τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας εμφανίζονται όχι μόνο στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον καρδιακό μυ, αλλά στις αρτηρίες σε όλο το σώμα (ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως αθηροσκλήρωση). Μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη αιτία αιτία θανάτου είναι οι καρδιακές παθήσεις, διότι η ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάσχει από αυτές.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιολογικές διαδικασίες που προηγούνται των εμφραγμάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων αρχίζουν κατά τη παιδική ηλικία, αν και γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν οδηγούν σε ασθένειες μέχρι τη μέση ηλικία ή αργότερα. Οι ειδικοί προτείνουν τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία - κατάλληλο περιορισμό της χοληστερόλης, των κορεσμένων λιπών και των τρανς λιπαρών - καθώς αυτά μπορεί να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις κατά την ενήλικη ζωή.

Συστάσεις

Σε μια προσπάθεια για την έγκαιρη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑP), κυκλοφόρησε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για το 2011 που περιελάμβανε τον συστηματικό έλεγχο των παιδιών για λιπίδια και χοληστερόλη (προφίλ λιπιδίων). Ένα προφίλ λιπιδίων συνήθως περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις: ολική χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη, LDL-χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΡ συνιστά:

• Σε ηλικίες 2-8 ετών:

  • Δεν χρειάζονται εξετάσεις εάν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.
  • Εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου χρειάζεται ο προσδιορισμός του προφίλ λιπιδίων μετά από νηστεία τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

• Σε ηλικίες 9-11 ετών:

  • Απαιτούνται γενικές εξετάσεις ακόμη και αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, δεν χρειάζεται λιπιδαιμικό προφίλ χωρίς δίαιτα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
  • Εάν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά τότε χρειάζεται ο προσδιορισμός του προφίλ λιπιδίων μετά από νηστεία δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Στα παιδιά με παθολογικά επίπεδα λιπιδίων, η AAP συστήνει αλλαγές στη διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου περισσότερης άσκησης, έτσι ώστε να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη, όπως στην περίπτωση που τα επίπεδα των λιπιδίων δεν αποκρίνονται στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με το τι θα ήταν κατάλληλο για την κατάσταση του παιδιού σας.

Παράγοντες κινδύνου

Οικογενειακό ιστορικό: Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εάν έχουν κάποιο γονέα, παππού, γιαγιά, θεία/θείο ή αδελφό που έχει υψηλή χοληστερόλη καθώς και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (πριν από την ηλικία των 55 ετών στους άνδρες και πριν από την ηλικία των 65 στις γυναίκες).

Προσωπική Υγεία: Τα παιδιά βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο, εάν:

  • Είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
  • Έχουν διατροφή πλούσια σε λίπη, ιδίως κορεσμένα ή trans λιπαρά.
  • Ασκούνται από λίγο έως καθόλου.
  • Έχουν διαβήτη ή υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).
  • Έχουν μέτρια ή υψηλού κινδύνου ιατρική κατάσταση.
  • Καπνίζουν.

Σύνδεσμοι
American Heart Association: Children and Cholesterol

KidsHealth.org: Cholesterol and Your Child

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στη τρέχουσα ανασκόπηση

CDC. FASTSTATS – Leading Causes of Death (2009 data). Available online at http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm throughhttp://www.cdc.gov. Accessed June 2012. 

Kavey R-EW, et al. Expert panel on integrated guidelines for cardiovascular health and risk reduction in children and adolescents: Summary report. Pediatrics 2011; 128: DOI:10.1542/peds.2009-2107C. PDF available for download at http://pediatrics.aappublications.org/site/misc/2009-2107.pdf through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed June 2012.

KidsHealth.org. Cholesterol and Your Child. Available online at http://kidshealth.org/parent/medical/heart/cholesterol.html# through http://kidshealth.org. Accessed June 2012.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 25.04.2014