Θεραπεία

Πρόληψη

Η πρόληψη της μόλυνσης από φυματίωση έγκειται πρωτίστως στην ταυτοποίηση, απομόνωση και θεραπεία αυτών που νοσούν πριν μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Στις περιοχές του πλανήτη με μεγάλη εξάπλωση της νόσου, συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το ειδικό εμβόλιο που καλείται BCG (Βacillus Calmette-Guerin).Οι σχετικές μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει αποτελεσματικά όλους τους ανθρώπους από τη φυματίωση. Ο πληθυσμός – στόχος του εμβολιασμού με το BCGείναι ομάδες πληθυσμού «υψηλού κινδύνου» ή ομάδες πληθυσμού που κατοικούν σε περιοχές με μεγάλη διάδοση της νόσου.

Έγκαιρη Ανίχνευση

Η έγκαιρη ανίχνευση της φυματίωσης εξαρτάται από την διάγνωση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο και από την εξέταση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της λανθάνουσας φυματίωσης. Ακόμα εξαρτάται από την έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και θεραπεία αυτών που θα εξελιχθούν σε ασθενείς ενεργούς φυματίωσης.

Λανθάνουσα Φυματίωση

Η απόφαση να θεραπευτεί η λανθάνουσα φυματίωση εξαρτάται από εσάς και το γιατρό σας. Αν οι περαιτέρω εξετάσεις δεν δώσουν ενδείξεις ενεργούς φυματίωσης και δεν θεωρείστε ότι ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ο γιατρός σας μπορεί απλά να ζητήσει την τακτική σας παρακολούθηση (το 90% των ασθενών με λανθάνουσα μόλυνση δεν αναπτύσσουν ποτέ ενεργή φυματίωση).

Αν παρόλα αυτά ο γιατρός σας είναι της άποψης ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε ενεργή φυματίωση ίσως σας χορηγηθεί εξάμηνη θεραπεία με το αντιβιοτικό ισονιαζίδη. Είναι απαραίτητο να το παίρνετε τακτικά για όλη την περίοδο της θεραπείας ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα βακτήρια σε λανθάνουσα μορφή έχουν εξαλειφθεί. Ο γιατρός σας μπορεί μέσω εργαστηριακών εξετάσεων να ελέγχει το ήπαρ σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς η ισονιαζίδη επηρεάζει κάποιες φορές τη λειτουργία του.

Ενεργή Φυματίωση
Η ενεργή φυματίωση πρέπει πάντα να θεραπεύεται. Μόλις γίνει η ταυτοποίηση του M. tuberculosisο γιατρός σας θα σας ξεκινήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει τη λήψη αρκετών φαρμάκων επί αρκετούς μήνες. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τα αποτελέσματα της παρατήρησης των ειδικών επιχρισμάτων και των ειδικών καλλιεργειών οξεάντοχων βακτηρίων που εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Αν και τα συμπτώματα εξαφανίζονται συχνά μετά από μερικές εβδομάδες είναι κρίσιμο για τον ασθενή να συνεχίσει να παίρνει τα φάρμακά του για όλη τη προβλεπόμενη χρονική περίοδο. Είναι μεγάλος ο αριθμός μυκοβακτηρίων που πρέπει να καταστραφούν και χρειάζονται αρκετοί μήνες για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι μικροοργανισμοί έχουν πράγματι εξαλειφθεί. Αν η θεραπεία διακοπεί, η φυματίωση μπορεί να επανέλθει, και αυτή τη φορά ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Μπορεί το μυκοβακτηρίδιο να έχει γίνει πιο ανθεκτικό στα φάρμακα που χορηγήθηκαν ως πρώτη επιλογή, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί θεραπεία για πολύ περισσότερους μήνες και με φάρμακα που έχουν περισσότερες παρενέργειες.

Στους ασθενείς με ενεργή φυματίωση συστήνεται να κάνουν «άμεση θεραπεία» (DOT– directlyobservedtherapy). Αυτή περιλαμβάνει τη καθημερινή λήψη φαρμάκων ή αρκετές ημέρες τη βδομάδα, υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού. Παρακολουθείται τότε ο ασθενής στενά ο ασθενής και μειώνεται έτσι ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να επανα-θεραπευτούν επειδή η φυματίωσή επανέκαμψε.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014