Αιτίες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (NINDS), έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 100 είδη περιφερικής νευροπάθειας. Όταν η αιτία είναι άγνωστη, η νευροπάθεια αναφέρεται ως ιδιοπαθής (περίπου το 30% των περιπτώσεων ταξινομείται ως ιδιοπαθής).

Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών ιδιοπαθούς νευροπάθειας περιλαμβάνονται:

· Ο διαβήτης - πάνω από το μισό των ατόμων με διαβήτη θα έχουν μια μορφή νευρικής βλάβης που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια και οποία  αντιστοιχεί στο 30% των νευροπαθειών.

·         Οι ελλείψεις βιταμινών - ειδικά της βιταμίνης Β12, αλλά και άλλων  βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β6, Β3 καθώς και της βιταμίνης Ε.

·         Ο αλκοολισμός - εξαιτίας της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων που προκαλεί αλλά και (όπως θεωρείται από πολλούς) ως άμεση επίδραση της αλκοόλης.

·         Το τραύμα - κάθε σωματική βλάβη σε ένα νεύρο μπορεί να εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενο stressόπως και κάθε άλλη παθολογική κατάσταση που παγιδεύει, συμπιέζει ή βλάπτει ένα νεύρο (π.χ. το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα).

 

Άλλες αιτίες είναι:

• Οι νεφρικές νόσοι, οι ηπατικές νόσοι, οι πνευμονικές νόσοι ή άλλες σοβαρές ασθένειες.         

•         Ο υποθυρεοειδισμός και διαταραχές της υπόφυσης

•      Αυτοάνοσες διαταραχές όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (lupus).

•      Τα συμπιεσμένα νεύρα από φλεγμονή ή όγκους.

•      Ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων: έρπητα (ιός έρπητα ζωστήρα), νόσου Lyme, HIV/AIDS, κυτταρομεγαλοιού (CMV), ιού Epsten Barr, σύφιλης, λέπρας, διφθερίτιδας και παρασιτώσεων

•      Η έκθεση σε τοξίνες όπως βαρέα μέταλλα, μόλυβδο, αρσενικό υδράργυρο ή σε άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες. Επιπλέον μερικές θεραπείες όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νευροπάθεια.

•      Σπάνιες κληρονομικές διαταραχές.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 29.07.2014