Θεραπεία

Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα προκαλούνται από οξεία βακτήρια και μύκητες και θεωρούνται επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Οι βακτηριακές λοιμώξεις θεραπεύονται με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος μετά, ή ακόμα και πριν τον προσδιορισμό της αιτίας.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να τροποποιηθεί σε δευτερογενές στάδιο σύμφωνα με τον επιλεγμένο παράγοντα και την ευαισθησία του σε αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά που επιλέγονται θα πρέπει να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Μπορούν επίσης, να χορηγηθούν ενδοφλέβια, έτσι ώστε να επιτευχθούν υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Στη συνέχεια παρακολουθούνται τόσο οι ασθενείς, όσο και η ανεκτικότητά τους στα αντιβιοτικά. Ανάλογα με τον τύπο των βακτηρίων και την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Οι ιατρικές επεμβάσεις είναι μερικές φορές απαραίτητες, και μάλιστα μερικές φορές χρειάζεται να επαναληφθούν. Τέτοια περίπτωση είναι η αποστράγγιση αποστημάτων ή κόλπων.

Στόχοι της θεραπείας της εγκεφαλίτιδας, της μηνιγγίτιδας και της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας είναι η αιτία της φλεγμονής, η μείωση της βλάβης του εγκεφάλου και των επιπλοκών, καθώς και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνήθως προβλέπεται ξεκούραση σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, ενυδάτωση, διαχείριση του πόνου, αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδικά, καταπραϋντικά και αντιεμετικά φάρμακα. Μπορεί να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή φάρμακα  ώστε να μειωθεί το εγκεφαλικό οίδημα.

Θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων:

Πολλές περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας ή ιογενούς μηνιγγίτιδας είναι μέτριας βαρύτητας, και απαιτούν μόνο παρακολούθηση, ξεκούραση και συμπτωματική θεραπεία. Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο μπορεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Στον έρπητα εγκεφαλίτιδας ή VZV (ιός της ανεμοβλογιάς και έρπητας ζωστήρας), ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει αντιική θεραπεία, όπως η ακυκλοβίρη. Στα κρούσματα που σχετίζονται με μόλυνση HIV, η αντιρετροϊκή θεραπεία θα αποδειχθεί μερικές φορές αναγκαία.

Θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων:

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως ενδοφλέβια με αντιμυκητιασικούς παράγοντες. Η θεραπεία μπορεί να παραταθεί στους ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, προβλέπεται όμως ενίοτε θεραπεία από το στόμα, προκειμένου να αποτραπεί η επαναεμφάνιση της νόσου.

Θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων:

Η οξεία παρασιτική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που σχετίζεται με την αμοιβάδα Naegleriafowleriκαι είναι συχνά θανατηφόρα επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο έναντι αυτού του παθογόνου. Λοιμώξεις από τοξόπλασμα και άλλους παρασιτικούς παράγοντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα εξακολουθούν να είναι λοιμώδη αιτία;

Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα, πολύ σπάνια, να οφείλονται σε μη λοιμώδη αίτια. Μπορούν συνεπώς να συνδέονται με κάποια αυτοάνοση νόσο που στοχεύει στοιχεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αντίδραση σε φάρμακα και σε ορισμένα είδη καρκίνων.

2. Μπορούν άλλες ασθένειες να έχουν παρόμοια εικόνα;

Άλλες σοβαρές ασθένειες μπορούν να έχουν μερικές φορές την ίδια μορφή με αυτή της μηνιγγίτιδας και της εγκεφαλίτιδας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το απόστημα του εγκεφάλου, η δηλητηρίαση από φάρμακα, ίσως κάποιο τραύμα και λοιπά

3. Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα έχουν ως σημείο εκκίνησής τους τον εγκέφαλο;

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη στο αίμα ή κοντά στον εγκέφαλο (αυτί, κτλ.), επιτρέποντας έτσι σε μικροοργανισμούς να διεισδύσουν στο ΕΝΥ. Μπορεί επίσης να την συναντήσουμε ως τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, όπου θα επιτραπεί σε βακτήρια να εισέλθουν στο κόλπο και διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η εγκεφαλίτιδα τέλος μπορεί να σχετίζεται με μολύνσεις που προέρχονται από την αναπνευστική οδό, τον γαστρεντερικό σωλήνα, ή το αίμα.

4. Η μηνιγγίτιδα είναι μεταδοτική;

Εξαρτάται από τον μικροοργανισμό που εμπλέκεται- άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή με μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα ενδέχεται να τους συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό για λίγες ημέρες για να αποφευχθεί η εμφάνιση μηνιγγίτιδας και σε αυτούς. Υπάρχουν εμβολιασμοί κατά τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας ή πνευμονιόκοκκο, τον αιμόφιλο της ινφλουέζας τύπου β και την Ναϊσσέρια της μηνιγγίτιδας ή μηνιγγιτιδόκοκκο, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων.

5. Αν έχω προσβληθεί στο παρελθόν από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα υπάρχει περίπτωση να επαναπροσβληθώ;

Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν υποτροπές. Μερικοί ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν αντι-μολυσματική θεραπεία για να αποτραπεί η περίπτωση επαναπροσβολής.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014