Ενδείξεις και συμπτώματα

Η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα αρχίζουν με γριπώδησυμπτώματα που επιδεινώνονται γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Τα κλασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πυρετός

  • Κεφαλαλγία

  • Δυσκαμψία του αυχένα

  • Ευαισθησία στο φως

  • Αλλοίωση της συνείδησης

  • Λήθαργος

Άλλα συμπτώματα είναι: σύγχυση, ναυτία, έμετος, εξάνθημα και επιληπτικές κρίσεις. Στους ηλικιωμένους ασθενείς τα κλινικά σημεία μπορεί να περιορίζονται στο λήθαργο. Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια πιο άτυπη κλινική εικόνα. Τα βρέφη μπορεί να γίνουν οξύθυμα, να παρουσιάζουν έντονες κραυγές, εμετό, να έχουν σκληρό σώμα, σπασμούς, να αρνούνται τα τρόφιμα, και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να εμφανίζουν προεξοχές σε μαλακά σημεία στην κορυφή του κεφαλιού.

Επίσης τα συμπτώματα εγκεφαλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές, όπως δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση, παραισθήσεις, αδυναμία των μυών, διαταραχές προσωπικότητας, καθώς και κώμα.

Επιπλοκές και Πρόγνωση

Η πρόγνωση της μηνιγγίτιδας και της εγκεφαλίτιδας  εξαρτάται από την αιτία, την σοβαρότητα, την υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς και επιπλέον από την καθυστέρηση της διάγνωσης και της θεραπείας. Οι ασθενείς με μέτρια συμπτώματα θα ανακάμψουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ τα επίμονα συμπτώματα μπορεί να επιφέρουν μόνιμες βλάβες

Το 15% των ασθενών και 15 - 25% των νεογέννητων που πάσχουν από βακτηριακή μηνιγγίτιδα θα οδηγηθούν στον θάνατο, ακόμα και μετά από άμεση και σωστή θεραπεία. Το 15 με 25% των επιζώντων παρουσιάζουν νευρολογικές επιπλοκές, όπως υδροκέφαλο, κώφωση, τύφλωση, σπασμούς,και σε κάποιο βαθμό νοητική δυσλειτουργία. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014