Δυσανεξία στη Λακτοζη
Ανεπάρκεια στη Λακτάση, Δυσανεξία Υδατανθρακών, Ανεπάρκεια δισακχαριτών, Συγγενής Αλακτασία


Εξετάσεις

Εργαστηριακές Εξετάσεις

Oσκοπός των εξετάσεων είναι η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη και η διάκριση της από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Η εξετάσεις αυτές είναι:

Δοκιμασία αναπνοής υδρογόνου. Αποτελεί επί του παρόντος την πιο αξιόπιστη εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Κατά την εξέταση λαμβάνονται δείγματα αναπνοής πριν και μετά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού ο ασθενής πιει ένα υγρό, το οποίο περιέχει μια πρότυπη ποσότητα λακτόζης. Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, η άπεπτη λακτόζη διασπάται από βακτήρια στο παχύ έντερο, παράγοντας έτσι περίσσεια αερίου υδρογόνου. Το υδρογόνο μεταφέρεται στην κυκλοφορία και τελικά εκπνέεται από τους πνεύμονες. Τα αυξανόμενα επίπεδα υδρογόνου στα δείγματα υποδεικνύουν έντονη δυσανεξία στη λακτόζη.

Εξέταση αίματος για τη Δυσανεξία στη Λακτόζη.Ορισμένες φορές πραγματοποιείται επικουρικά για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Συλλέγονται δείγματα αίματος και προσδιορίζεται σε αυτά η συγκέντρωση της γλυκόζης σε τακτά χρονικά διαστήματα έπειτα από πρότυπη δόση λακτόζης που δίνεται από το στόμα. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης δεν αυξηθούν, τότε ο ασθενής μπορεί να πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη.

Εξέταση Οξύτητας Κοπράνων (pΗ). Χρησιμοποιείται  σπάνια,  συνήθως σε βρέφη ή παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε άλλα είδη εξετάσεων αφού σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη τα κόπρανα μπορεί να είναι όξινα.

Άλλες εξετάσεις που ζητούνται σπάνια είναι:

 • Η δραστικότητα της λακτάσης η οποία γίνεται μέσω βιοψίας του λεπτού εντέρου.
 • Η γενετική εξέταση του γονιδίου LTC(λακτάση).

Μη Εργαστηριακές εξετάσεις

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να απέχει από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μια-δυο εβδομάδες για να δει αν τα συμπτώματα υποχωρούν και στη συνέχεια να γίνει εκ νέου εισαγωγή των γαλακτοκομικών για να δει αν τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Αυτή η μέθοδος δεν είναι οδηγεί στη διάγνωση για τη δυσανεξία στη λακτόζη αλλά βοηθά σημαντικά.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για τις όποιες ενέργειες θα μπορούσαν να κάνουν για να αποφύγουν τα συμπτώματα.

Τέτοιες ενέργειες είναι οι παρακάτω:

 • Να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνουν έτσι το πέρασμα τους μέσω των εντέρων.
 • Να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης, όπως γιαούρτια και σκληρά τυριά.
 • Να πίνουν και να τρώνε γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένη ποσότητα λακτόζης.
 • Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά χάπια και υγρά τα οποία περιέχουν το ένζυμο λακτάση και μπορούν να λαμβάνονται πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων ώστε να βοηθήσουν την πέψη της όποιας υπάρχουσας λακτόζης και να αποφεύγονται τα συμπτώματα (τέτοια συμπληρώματα όπως το Lactaid®).
 • Να αντικαταστούν το αγελαδινό γάλα με γάλα σόγιας ή ρυζιού, τα οποία δεν περιέχουν λακτόζη.
 • Λαμβάνουν ασβέστιο από άλλες πηγές πέραν των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως σπανάκι, μπρόκολο, σολομός, σαρδέλες και ξηρά φασόλιασυμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου.
 • Αυτοί που δεν μπορούν να ανεχθούν έστω και μικρές ποσότητες λακτόζης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λακτόζη μπορεί να υπάρχει με πολλές μορφές στα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και σαν επιπρόσθετο όπως ο ορός γάλακτος, η ξηρά τροφή γάλακτος και τα γαλακτοκομικά παραπροϊόντα.
 • Για άτομα με υποκείμενες παθήσεις οι οποίες προκαλούν δυσανεξία στη λακτόζη, η θεραπεία και/ ή η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βελτιώσει ή να αντιστρέψει τη δυσανεξία.
 • Τα βρέφη που έχουν διαγνωσθεί με σπάνια συγγενή δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ειδικά παρασκευάσματα, τα οποία δεν περιέχουν γάλα.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014