Δυσανεξία στη Λακτοζη
Ανεπάρκεια στη Λακτάση, Δυσανεξία Υδατανθρακών, Ανεπάρκεια δισακχαριτών, Συγγενής Αλακτασία


Ενδείξεις και συμπτώματα

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη οφείλονται κυρίως στην άπεπτη λακτόζη καθώς φτάνει στο παχύ έντερο.Περίσσεια υγρών μεταφέρονται στο παχύ έντερο,όπου τα βακτήρια του διασπούν τη λακτόζη,παράγοντας αέριο υδρογόνο και γαλακτικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

  • Κοιλιακό πόνο και κράμπες
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Περίσσεια αερίου, τυμπανισμό
  • Ναυτία
  • Διάρροια

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα από την ποσότητα και το είδος των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώθηκαν. Αρκετοί άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα ή μηδενικά συμπτώματα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Η αλλεργία στο γάλα αποτελεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και αφορά μία πρωτεΐνη του γάλακτος και όχι σάκχαρο. Παρ’ότι ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, το άτομο με αλλεργία στο γάλα εμφανίζει ήπια έως σοβαρή ή ακόμη απειλητική για τη ζωή αντίδραση μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες από την κατανάλωση γάλατος. Εκτός από τα πεπτικά συμπτώματα, τα άτομα με αλλεργία στο γάλα μπορεί να παρουσιάσουν κνίδωση και συριγμό. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο συνήθης στους ενήλικες απ’ότι στα παιδιά. Αντίθετα οι αλλεργίες στο γάλα είναι συχνές σε νεαρά παιδιά και πολύ συνήθως τελικά ξεπερνιούνται.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014