Τι είναι κίρρωση;

H κίρρωση είναι η παθολογική εμφάνιση ουλώδη ιστού στο ήπαρ ο οποίος προκαλείται από χρόνια ηπατική νόσο. Καθώς ο υγιής ηπατικός ιστός καταστρέφεται αργά αλλά σταθερά αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό, επηρεάζοντας τη δομή του ήπατος, μειώνοντας έτσι τη λειτουργική του ικανότητα. Η κίρρωση παρατηρείται σε διάφορες χρόνιες ηπατικές ασθένειες και ίσως χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να εξελιχθεί. Αντίθετα με άλλες ουλές του σώματος, μερικές ουλές που εμφανίζονται στο ήπαρ είναι αναστρέψιμες, ακόμα και σε άτομα με κίρρωση˙ είναι δύσκολο όμως να πούμε ποιες ουλές μπορεί να απομακρυνθούν και ποιες είναι μόνιμες.
Το ήπαρ είναι ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο πάνω δεξιά τμήμα της κοιλιακής περιοχής. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, βοηθά στη μετατροπή θρεπτικών συστατικών της τροφής σε βασικά συστατικά του αίματος, παράγει πολλούς από τους παράγοντες για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, μεταβολίζει και αποτοξινώνει ουσίες που διαφορετικά θα ήταν επιβλαβείς για το σώμα και παράγει τη χολή – ένα υγρό απαραίτητο για την πέψη των λιπών.
Οι ηπατικές νόσοι μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε από τις κρίσιμες λειτουργίες. Οι νόσοι αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης, τραυματισμού, έκθεσης σε τοξίνη, αυτοάνοσης διαδικασίας ή λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας η οποία οδηγεί στην συγκέντρωση ουσιών όπως ο χαλκός ή ο σίδηρος. Η βλάβη που προκαλούν οι ηπατοπάθειες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, εμφράξεις και ανωμαλίες της πήξης. Η παρατεταμένη και επίμονη βλάβη οδηγεί στην υπερβολική συσσώρευση συνδετικού ιστού ή την ίνωση του ήπατος. Η ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.
Εξαιτίας της κίρρωσης, η δομή του ήπατος αλλάζει, σχηματίζοντας έτσι οζίδια που περιβάλλονται από ινώδη ιστό. Ο ιστός αυτός δεν λειτουργεί όπως ο υγιής ηπατικός ιστός και μπορεί να παρέμβει στη ροή του αίματος και (σπανιότερα) της χολής μέσω του ήπατος. Καθώς η κίρρωση εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει άλλα όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων επιδράσεων και επιπλοκών είναι:
• Αύξηση στην πίεση της φλέβας που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ (πυλαία υπέρταση).
• Φούσκωμα και αιμορραγία των φλεβών στον οισοφάγο ή/και στο στομάχι (οισοφαγικοί ή/και γαστρικοί κιρσοί) εξαιτίας της αυξημένης πίεσης από την πυλαία υπέρταση και της ανακατεύθυνσης του αίματος προς αυτές τις μικρότερες φλέβες.
• Αύξηση των τοξινών στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και άλλες ψυχικές διαταραχές (ηπατική εγκεφαλοπάθεια).
• Ασκίτη – συσσώρευση υγρών μέσα στην κοιλιά (περιτοναϊκή κοιλότητα).
• Δυσλειτουργία νεφρών (ηπατονεφρικό σύνδρομο).
• Μείωση της παραγωγής των παραγόντων πήξης, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία και μώλωπες.

Άτομα με κίρρωση διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικού καρκίνου (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει στο 3-5% των ασθενών με κίρρωση κάθε χρόνο, ενώ με τον καιρό μπορούν να σχηματιστούν πολλαπλές μορφές καρκίνου.

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014