Εξετάσεις

Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να εντοπίσει γρήγορα τον υποσιτισμό πριν από την πρόκληση σημαντικών ανωμαλιών στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, ο γιατρός θα αξιολογήσει τη συνολική εμφάνιση ενός ατόμου: το δέρμα του, τον μυϊκό του τόνο, την ποσότητα του λίπους του σώματος του, το ύψος και το βάρος του, καθώς και τις διατροφικές του συνήθειες. Εάν πρόκειται για βρέφη και παιδιά οι γιατροί θα τα εξετάσουν ως προς τη φυσιολογική ανάπτυξη και τον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης.
Αν υπάρχουν σημάδια υποσιτισμού, ο γιατρός θα ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την αξιολόγηση των κυττάρων του αίματος και της λειτουργίας των οργάνων. Μπορεί να ζητηθούν πρόσθετες ειδικές εξετάσεις για να εντοπιστούν ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Εάν διαγνωστεί γενικός υποσιτισμός ή/και συγκεκριμένες ελλείψεις, τότε οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης σε θεραπεία. Οι ασθενείς που έχουν υποσιτισμό εξαιτίας μιας χρόνιας νόσου, μπορεί να χρειαστούν παρακκολούθηση της διατροφικής τους κατάστασης σε τακτική βάση.

Η διατροφική κατάσταση των νοσηλευομένων ασθενών αξιολογείται πριν ή τη στιγμή της εισαγωγής τους. Η αξιολόγηση βασίζεται στο ιατρικό τους ιστορικό, συνέντευξη με διαιτολόγο, καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών φανερώσουν διατροφικές ελλείψεις, είναι δυνατό να δοθεί στους ασθενείς διατροφική υποστήριξη πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση ή κάποια άλλη διαδικασία. Επίσης, θα παρακολουθούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Για τον γενικό έλεγχο και την παρακολούθηση:

· Λιπίδια

·         CBC (γενική εξέταση αίματος)

·         CMP (πλήρη μεταβολικό προφίλ)

·         Λευκωματίνη

·         Ολική πρωτεΐνη

 

Για τη διατροφική κατάσταση και τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών:

·         Εξετάσεις σιδήρου όπως σίδηρος ορού, TIBC και φερριτίνη.

·         Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως Β12 και φολικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, βιταμίνες Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.

·         Προλευκωματίνη: Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται συνήθως ως δείκτης κακής διατροφής, τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να επηρεαστούν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις εκτός από τον υποσιτισμό. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να γίνει πιο κατανοητός ο ρόλος της προλευκωματίνης στο σώμα, οι λόγοι για τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ασθένειας, καθώς και η κλινική χρησιμότητα των εξετάσεων προλευκωματίνης.

·         Αλβουμίνη: Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, μαζί με ή αντί για την εξέταση προλευκωματίνης, για να αξιολογηθεί η διατροφική κατάσταση, αλλά πλέον χρησιμοποιείται συχνότερα για τον έλεγχο και τη διάγνωση ηπατικής ή νεφρικής νόσου.

·         Λεπτίνη: Μειωμένα επίπεδα μπορεί να αναφερθούν κατά τον υποσιτισμό σε μερικούς ασθενείς. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σπάνια.

Μη εργαστηριακές εξετάσεις

Μπορεί να ζητηθούν απεικονιστικές και ακτινολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της υγείας των εσωτερικών οργάνων και τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη των μυών και των οστών. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

·         Ακτίνες Χ

·         CT (Αξονική Τομογραφία)

·         MRI (Μαγνητική τομογραφία)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά, επισκεφθείτε το RadiologyInfo.org

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 19.02.2014