Περί τίνος πρόκειται?


Καρδιακό νόσημα είναι ένας γενικός όρος ο οποίος αναφέρεται σε ένα πλήθος από οξείες και χρόνιες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν ένα ή περισσότερα τμήματα της καρδιάς. Η καρδιά είναι ένα μυϊκό, πρώτου μεγέθους, όργανο το οποίο εντοπίζεται στο αριστερό τμήμα της θωρακικής κοιλότητας. Αντλεί συνεχώς αίμα, παλλόμενη τουλάχιστον 100,000 φορές την ημέρα. Το αίμα, το οποίο μετακινεί η καρδιά, μεταφέρει αφενός οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα και αφετέρου διοξείδιο του άνθρακα και άλλα άχρηστα κατάλοιπα στους πνεύμονες, τα νεφρά και το ήπαρ, προς αποβολή. Η καρδιά εξασφαλίζει τις δικές της προμήθειες σε οξυγόνο μέσω μιας συστοιχίας στεφανιαίων αρτηριών και φλεβών. Η καρδιά αποτελεί επίσης ένα ενδοκρινές όργανο το οποίο παράγει τις ορμόνες κολπική νατριουρητική ορμόνη [ atrial natriuretic hormone ( ANP)] και Β-τύπου νατριουρητικό πεπτίδιο [ B - type natriuretic peptide ( BNP)], οι οποίες συντονίζουν την καρδιακή λειτουργία με τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά.
Εσωτερικά, η καρδιά ουσιαστικά είναι μια κοιλότητα. Διαιρείται κάθετα σε δύο ίσα τμήματα μέσω ενός διαφράγματος, και κάθε τμήμα της καρδιάς έχει δύο εσωτερικούς θαλάμους - έναν κόλπο στο επάνω μέρος και μια κοιλία στο κάτω μέρος. Το φλεβικό αίμα εισέρχεται στο δεξιό τμήμα της καρδιάς μέσω του δεξιού κόλπου και αντλείται μέσω της δεξιάς κοιλίας προς τους πνεύμονες, όπου απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα και παραλαμβάνεται οξυγόνο. Το οξυγονωμένο αίμα μεταφέρεται από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο και αντλείται μέσω της αριστερής κοιλίας προς τις αρτηρίες οι οποίες και το μεταφέρουν σε όλο το σώμα. Τέσσερις καρδιακές βαλβίδες ρυθμίζουν την διεύθυνση και την ροή του αίματος μέσα από τις κοιλότητες της καρδιάς. Είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο αυτών των βαλβίδων που προσδίδει στην καρδιά αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο (“ lub - dub ” beat). Ο καρδιακός μυς ονομάζεται και μυοκάρδιο. Η επένδυση των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς είναι μια μεμβράνη που ονομάζεται ενδοκάρδιο. Το εξωτερικό περίβλημα της καρδιάς είναι το περικάρδιο – μια μεμβράνη με στοιβάδες η οποία είναι ινώδης εξωτερικά και ορώδης ( fluid - secreting) εσωτερικά. Το περικάρδιο δημιουργεί έναν προστατευτικό φράχτη γύρω από την καρδιά και της επιτρέπει να “χτυπάει” σε ένα περιβάλλον ουσιαστικά χωρίς τριβές.
Τα νοσήματα που προσβάλλουν την καρδιά μπορεί να είναι δομικά ή λειτουργικά. Οτιδήποτε προκαλεί βλάβη στην καρδιά ή ελαττώνει την τροφοδοσία της καρδιάς σε οξυγόνο, την κάνει λιγότερο αποδοτική, μειώνει την ικανότητα της να γεμίζει και να αντλεί αίμα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο συντονισμός μεταξύ της καρδιάς, των νεφρών, και των αιμοφόρων αγγείων και τελικά να βλάπτεται όχι μόνον η καρδιά αυτή καθεαυτή αλλά και το υπόλοιπο σώμα εξίσου.

Ενδείξεις και Συμπτώματα
Τα καρδιακά νοσήματα μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια. Μπορεί να είναι προσωρινά, σχετικά σταθερά, ή εξελισσόμενα. Μπορεί να προκαλούν πλήθος ενδείξεων και συμπτωμάτων τα οποία συχνά αλλάζουν ή/και επιδεινώνονται με τον καιρό. Τα χρόνια καρδιακά νοσήματα μπορεί να εμφανίζουν επεισόδια με συμπτώματα τα οποία παρουσιάζουν οξεία επιδείνωση; μπορεί να επιλύονται (είτε από μόνα τους είτε μετά από θεραπεία), μπορεί να επιμένουν, ή μπορεί ακόμη και να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή. Ασθενείς με πρώιμο καρδιακό νόσημα μπορεί να βιώνουν λίγα ή ασαφή συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια με ή χωρίς προσπάθεια, ζάλη, και/ή ναυτία; Παρόλα αυτά, αυτά τα συμπτώματα δεν υποδεικνύουν τον συγκεκριμένο τύπο του υφιστάμενου καρδιακού νοσήματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε ένα πλήθος άλλων παθήσεων. Άλλες ενδείξεις και συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από καρδιακά νοσήματα περιλαμβάνουν:
·   Αρρυθμία
·   Διαστολή – διάταση ενός ή περισσοτέρων καρδιακών κοιλοτήτων, με επακόλουθη αύξηση του εσωτερικού τους, λόγω αυξημένης πίεσης
·   Εμβολή – απόφραξη αιμοφόρου αγγείου από υλικό που μεταφέρθηκε από κάποια μακρινή θέση του σώματος, πιο συχνά θρόμβος αίματος, αλλά μπορεί να οφείλεται σε λίπος, αέρα, ή ακόμα και αμνιακό υγρό
·   Αδυναμία να υποστηριχθούν οι αυξημένες ανάγκες για οξυγόνο και κάθαρση αποβλήτων, όπως κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας
·   Έμφραγμα – νέκρωση μυϊκών κυττάρων λόγω απόφραξης της ροής του αίματος
·   Ανεπαρκής σύσπαση – δεν αδειάζει ή δεν γεμίζει πλήρως
·   Πόνος, συχνά λόγω ισχαιμίας – έλλειψη ικανοποιητικής ποσότητας οξυγόνου λόγω μειωμένης ροής αίματος
·   Αναρρόφηση – παλινδρόμηση αίματος λόγω αυξημένης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων και του ήπατος
·   Στένωση – στένεμα των εισόδων της καρδιάς
·   Νέκρωση ιστού – μόνιμη απώλεια καρδιακού ιστού λόγω έλλειψης οξυγόνου, leading to scarring
·   Κοιλιακή υπερτροφία – αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων της καρδιάς, που οδηγεί σε μείωση του μεγέθους των κοιλοτήτων και ελάττωση της ευλυγισίας της καρδιάς.

Τα καρδιακά νοσήματα μπορεί να οφείλονται σε:
·   Χρήση αλκοόλ
·   Χρήση αναβολικών στεροειδών
·   Αθηροσκλήρωση
·   Αυτοάνοσες καταστάσεις
·   Βακτηριακή μόλυνση
·   Χρήση κοκαΐνης
·   Συγγενείς ανωμαλίες
·   Διαβήτη
·   Διατροφή, ειδικά όταν είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη
·   Υπέρταση
·   Κάκωση ή τραύμα
·   Καθιστικός τρόπος ζωής
·   Κάπνισμα
·   Δυσλειτουργία θυρεοειδούς (υπό- και υπέρ- λειτουργία)
·   Τοξίνες, όπως ο υδράργυρος, και μερικές φορές φάρμακα χημειοθεραπείας ή φάρμακα για HIV / AIDS
·   Ιογενείς λοιμώξεις

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 05.05.2009