Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Χρόνια Θυρεοειδίτιδα, Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα


Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto?

Η θυρεοειδίτιδα Hashimotoείναι ο πιο γνωστός τύπος φλεγμονής του θυρεοειδή αδένα (θυρεοειδίτιδα) και η συχνότερη αιτία μειωμένης παραγωγής ορμονών του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός). Προκύπτει από μια αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή μια επίθεση που δέχεται ο θυρεοειδής αδένας του ατόμου από το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται σε επίπεδη σχέση έναντι της τραχείας στο λαιμό. Παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (T4) και τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού του οργανισμού. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο θυρεοειδής διογκώνεται (ονομάζεται βρογχοκήλη), γίνεται σκληρός και ελαστικός αλλά συνήθως δεν είναι ευαίσθητος. Ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται με αργό ρυθμό από τα λεμφοκύτταρα που κινούνται εντός αυτού και από ένα ή περισσότερα αυτοαντισώματα του θυρεοειδή. Αυτό προκαλεί μια προοδευτική μείωση στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.

Περίπου 1 στους 1000 σε 50 στα 1000 άτομα θα αναπτύξουν αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Είναι πιθανό να συμβεί με αυξημένη συχνότητα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδή αδένα ή άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου Iή επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Hashimotoείναι πιθανό να μην εμφανίσουν κανένα από τα συμπτώματα για αρκετά χρόνια, αλλά τελικά οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν, σε κάποιο βαθμό, υποθυρεοειδισμό ο οποίος θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.     
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

· Δυσκοιλιότητα

·         Κατάθλιψη

·         Ξηροδερμία

·         Κόπωση

·         Απώλεια μνήμης

·         Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

·         Εμμηνορροϊκές διαταραχές, υπερβολική αιμορραγία

·         Πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις

·         Μυϊκή αδυναμία

·         Νωθρότητα

·         Αραίωση μαλλιών

·         Αύξηση σωματικού βάρους.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Οι στόχοι της εξέτασης περιλαμβάνουν την ανίχνευση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, την διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, την θεραπεία και την παρακολούθηση.
Για την παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την παραγωγή ορμονών:

·      TSH – συνήθως αυξημένη σε υποθυρεοειδισμό

·      Ολική ή ελεύθερη T4 – συχνά μειωμένη σε πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό

·      Ολική ή ελεύθερη T3 – μερικές φορές μειωμένη αλλά υπάρχει πιθανότητα η τιμή της να βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους αναφοράς, συνεπώς η δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο η Τ4

Για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto:

·         Ανίχνευση της υπεροξειδάσης των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (anti-TPO). Αυτή η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία αυτοαντισωμάτων έναντι μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Μια υψηλή τιμή δείχνει συνήθως αυτοάνοση βλάβη στο θυρεοειδή που οφείλεται σε διαταραχές όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimotoκαι η νόσος του Graves.

·         Ανίχνευση αντιθυρεοσφαιρινικών αντισωμάτων (TgAb) – αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, μάλλον πρόκειται για θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αν και τα θυρεοσφαιρινικά αντισώματα είναι συνήθως θετικά, δεν είναι τόσο ευαίσθητα ή ειδικά όσο τα anti-ΤΡΟ, γι’ αυτό συνήθως δεν ζητούνται.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα που εμφανίζουν θυρεοειδίτιδα Hashimotoδεν έχουν αντισώματα.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αλλά η νόσος είναι διαχειρίσιμη και συχνά ήπια. Καμία θεραπεία δεν προβλεπεται όταν οι συγκεντρώσεις των ορμονών (Τ3 και Τ4) είναι φυσιολογικές και το προσβεβλημένο άτομο δεν βιώνει σημαντικά συμπτώματα. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως απαραίτητη, όταν η παραγωγή ορμονών μειωθεί σημαντικά και τα συμπτώματα αρχίσουν να εμφανίζονται ή να επιδεινώνονται. Τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimotoπαρακολουθούνται στενά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ξεκινάει και/ή προσαρμόζεται όπως κριθεί απαραίτητο.

Σχετικέςσελίδες

Σεαυτόντονιστότοπο         
Εξετάσεις: AutoantibodiesTSHT4T3Thyroid AntibodiesThyroid Panel      
Παθήσεις:Autoimmune DisordersThyroid Diseases

Αλλούστοδιαδίκτυο:          
MedlinePlus Medical Encyclopedia: Hashimoto's Thyroiditis             
American Autoimmune Related Diseases Association
             
Familydoctor.org: Hashimoto's Disease 
          
Mayo Clinic: Hashimoto's disease 
     
American Thyroid Association: Hypothyroidism

 

Βιβλιογραφία από άρθρα:
Σημείωση: Αυτό το άρθρο βασίζεται σε έρευνα που χρησιμοποιεί τις πηγές που αναφέρονται εδώ, καθώς και τη συλλογική εμπειρία της Συντακτικής Επιτροπής του Αμερικανικού LabTestsOnline. Αυτό το άρθρο είναι περιοδική ανασκόπηση της Συντακτικής Επιτροπής και μπορεί να ενημερώνεται ως αποτέλεσμα επανεξέτασης. Τυχόν νέες πηγές που θα αναφέρονται θα προστίθενται στη βιβλιογραφία και θα διακρίνονται από τις αρχικές πηγές που είχαν χρησιμοποιηθεί.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα αναθεώρηση
Eckman, A. (Updated 2010 April 19). Chronic thyroiditis (Hashimoto's disease) MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online athttp://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000371.htm. Accessed November 2010.

(2009 May). Hashimoto's Disease. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://www.endocrine.niddk.nih.gov/pubs/Hashimoto/ throughhttp://www.endocrine.niddk.nih.gov. Accessed November 2010.

Lee, S. et. al. (Updated 2010 March 12). Hashimoto Thyroiditis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/120937-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 February 3). Hashimoto's disease. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/hashimotos-disease/DS00567/DSECTION=all&METHOD=print throughhttp://www.mayoclinic.com. Accessed November 2010.

Meikle, A (Updated 2009 August). Autoimmune Thyroid Disease – Thyroiditis. ARUP Consult. [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Thyroiditis.html through http://www.arupconsult.com. Accessed November 2010.

Markenson, J. (2009 December 7). Rheumatic Manifestations of Endocrine Diseases. Medscape Today fromCurr Opin Rheumatol. 2010;22(1):64-71. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/713289 through http://www.medscape.com. Accessed November 2010.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες αναθεωρήσεις

(2006 January). Hashimoto's Thyroiditis. Womenshealth.gov [On-line information]. Available online at http://www.4woman.gov/faq/hashimoto.htm through http://www.4woman.gov.

Hurd, R. (2006 May 12, Updated). Chronic thyroiditis (Hashimoto’s disease). MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000371.htm.

(© 2004). Hashimoto's Disease and Other Forms of Thyroiditis. Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/thyroiditis/hashimotos_disease.html through http://www.tsh.org.

(© 2004). Chronic Lymphocytic Thyroiditis (Hashimoto's Disease). Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/thyroiditis/chronic_lymphocytic_thyroiditis.html throughhttp://www.tsh.org.

(2003 February 1, Revised). Thyroiditis. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/print/sec13/ch163cj163d/html through http://www.merck.com.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 18.02.2013