Καρδιακή ανεπάρκεια και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο


Τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF), δε σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντλήσει αίμα από την περιφέρεια τόσο αποτελεσματικά όπως θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί συμφόρηση αίματος και υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος-ειδικά στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στα πόδια.

Η καρδιά διακρίνεται σε δεξιά και αριστερή καρδία κι έχει τέσσερις κοιλότητες. Η δεξιά καρδία λαμβάνει φλεβικό αίμα από το σώμα και το κατευθύνει στους πνεύμονες. Η αριστερή καρδία παραλαμβάνει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από τους πνεύμονες και το στέλνει στην περιφέρεια, σε όλο το σώμα.

Αν το αίμα λιμνάζει στη δεξιά μεριά της καρδιάς, τα συμπτώματα της CHFτυπικά ξεκινούν με πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους που επιδεινώνονται αν ο ασθενής στέκεται όρθιος και βελτιώνονται όταν ξαπλώνει. Αν το αίμα δεν προωθείται από την αριστερή κοιλία στην περιφέρεια παλινδρομεί στους πνεύμονες κι έτσι μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως βήχας και δύσπνοια, ιδίως κατά την άσκηση π.χ. στο ανέβασμα της σκάλας ή όταν ο ασθενής πάει να ξαπλώσει. Πολλοί ασθενείς έχουν συμπτώματα που οφείλονται στην μη ικανοποιητική ροή του αίματος τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά καρδία.

Επιπροσθέτως, εκτός από τα οιδήματα και τη δύσπνοια, άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όπως ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών, αδυναμία, κόπωση,  αδυναμία άσκησης, βήχας, συριγμός, αύξηση σωματικού βάρους, ανορεξία ή ναυτία.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία σοβαρή, προοδευτικά επιδεινούμενη πάθηση, συνήθως χρονία, ενώ μπορεί να είναι και απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να αφορά τη δεξιά καρδία, την αριστερή καρδία ή ολόκληρη την καρδιά, με αποτέλεσμα νε μεταφέρονται μειωμένες ποσότητες οξυγόνου στα όργανα του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη αυτών.

Παρόλο που οφείλεται στην ανεπάρκεια της καρδιάς ως αντλίας να προωθήσει το αίμα, η αιτιολογία μπορεί να σύνθετη. Συνήθως, οφείλεται σε βλάβη της καρδιάς λόγω υπέρτασης, σε προηγηθέντα εμφράγματα ή σε άμεση βλάβη του μυοκαρδίου (μυοκαρδιοπάθεια). Ακόμη, μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδίας ή του περικαρδίου, δηλαδή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά. Σπάνια, συμβαίνει όταν η καρδιά αναγκάζεται να προωθήσει το αίμα στην περιφέρεια πιο δυνατά από ό,τι μπορεί, όπως συμβαίνει σε υπερκινητικές καταστάσεις, όπως σε υπερθυροειδισμό ή σε αναιμία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος σε διαβητικούς ασθενείς, καπνιστές, αλκοολικούς ή χρήστες κοκαϊνης.

Είναι συχνότερη σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς από μία ηλικία και μετά, με την πάροδο των ετών, η καρδιά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) υπολογίζει ότι περίπου 5.8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (JAMA) αναφέρει ότι μετά τα 65 έτη, αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλείας.

*BRPAGE*

Εξετάσεις

Για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να βοηθήσουν το ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα καρδίας, η ακτινογραφία θώρακος, και διάφορες απεικονιστικές τεχνικές με ραδιοϊσότοπα. Οι παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να παραγγελθούν γι' αυτή:

  • Βιοχημικές εξετάσεις, π.χ. για να δούμε τη νεφρική λειτουργία και τους ηλεκτρολύτες
  • Γενική αίματος (για τον αιματοκρίτη)
  • BNPή pro-BNP: πρόκειται για πεπτίδιο που βρίσκεται στην αριστερή κοιλία και αυξάνεται σε καρδιακή ανεπάρκεια
Θεραπεία

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνήθως προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος. Σκοπός της θεραπείας είναι η σταθεροποίησή της και η βελτίωση των συμπτωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού και τη διακοπή του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Η ρύθμιση των παραπάνω παραγόντων βοηθάει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης-που αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα στις καρδιοπάθειες. Ο γιατρός προσπαθεί να θεραπεύσει κάθε υποκείμενη αιτία καρδιακής ανεπάρκειας και να παρακολουθεί στενά τον ασθενή του. Εξίσου σημαντική είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους, αφού αύξηση αυτού μπορεί να υποδηλώνει την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις θεραπευτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων βοηθητικών συσκευών, αλλά και για την πρόληψη και την πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας δείτε στο MedlinePlusMedicalEncyclopedia: Heartfailure.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 02.05.2014