Οι «Φυσιολογικές τιμές» ή το «Εύρος αναφοράς»

«Η εξέταση σας ήταν εκτός φυσιολογικών τιμών» λέει ο γιατρός σας, κρατώντας ένα φύλλο χαρτί με αποτελέσματα και αριθμούς. Η καρδιά σας κτυπά πιο γρήγορα από φόβο ότι είστε ασθενείς. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά η φράση «εκτός φυσιολογικών τιμών»; Είναι λόγος για ανησυχία; Η σύντομη απάντηση είναι απλά ότι ένα αποτέλεσμα εκτός των ορίων αναφοράς είναι σημάδι για περαιτέρω έλεγχο.
Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων - όλα τα ιατρικά δεδομένα – είναι κατανοητά μόνο όταν όλη η εικόνα έχει δημιουργηθεί. Ας δούμε τον πιο κοινό δείκτη – τον καρδιακό ρυθμό . Μπορείτε να μετρήσετε τον ρυθμό που κτυπά η καρδιά σας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο «μέσος» ρυθμός είναι περίπου 70 παλμοί το λεπτό. Πώς ξέρουμε ποιος είναι ο «φυσιολογικός» ρυθμός; Το ξέρουμε βάσει μετρήσεων σε εκατομμύρια ανθρώπων σε βάθος χρόνου.
Ίσως γνωρίζετε ότι αν τρέχετε συχνά ή είστε σε γενικά καλή φυσική κατάσταση, ο καρδιακός ρυθμός σας μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος—έτσι ακόμη και ρυθμός 55 παλμών το λεπτό μπορεί να είναι «φυσιολογικός». Ας πούμε ότι ανεβαίνετε σε ένα λόφο—ο καρδιακός ρυθμός σας είναι τώρα 120 παλμοί το λεπτό. Αυτό θα ήταν υψηλό αν είστε σε ανάπαυση, αλλά «φυσιολογικό» μετά από αυτό το είδος άσκησης.
Ο καρδιακός ρυθμός σας, όπως και κάθε άλλη ιατρική παρατήρηση, πρέπει να ερμηνευτεί ως μέρος της όλης εικόνας του οργανισμού. Χωρίς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το αποτέλεσμα δεν επιδέχεται ερμηνεία. Για να κατανοήσει τι είναι φυσιολογικό για εσάς ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει τον «φυσιολογικό» καρδιακό ρυθμό των περισσότερων ανθρώπων της ηλικίας σας και το επίπεδο δραστηριότητας σας την ώρα της εξέτασης – ή αμέσως πριν.
Η ερμηνεία κάθε εργαστηριακής εξέτασης γίνεται μέσω σύγκρισης του αποτελέσματος με το «εύρος αναφοράς», που συχνά καλείται «φυσιολογικές τιμές». Εντούτοις οι όροι «Εύρος αναφοράς» ή «όρια αναφοράς» θεωρούνται πιο σωστοί, για λόγους που εξηγούνται στην επόμενη σελίδα

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 26.03.2009